Navbar logo new
Hoe de Fed een recessie voorspelt zonder het te zeggen
Calendar20 Jun 2023
Theme: Investing
Fundhouse: Lazard

Door Julien-Pierre Nouen, directeur economische studies en gemengd beheer bij Lazard Frères Gestion

Zoals elk kwartaal sinds eind 2007 werd de vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) aangevuld met de publicatie van een samenvatting van de economische voorspellingen. De leden van het FOMC geven hun visie op verschillende economische variabelen, zoals de groei van het bbp, het werkloosheidspercentage en de inflatie. In combinatie met de "dots plots", die overeenkomen met de prognoses voor de Fed Funds-rente, moeten deze gegevens beleggers een beter inzicht geven in de "reactiefunctie" van de Fed.

Volgens de laatste prognoses zal het bbp in Q4 2023 met 1,0% stijgen ten opzichte van Q4 2022, en in Q4 2024 met 1,1% ten opzichte van Q4 2023. De werkloosheid zal naar verwachting 4,1% bedragen aan het einde van 2023 en 4,5% aan het einde van 2024, terwijl deze van november tot april schommelde tussen 3,4% en 3,6%, alvorens in mei te stijgen naar 3,7%.

Een wet die in de volksmond de Sahm-regel wordt genoemd, naar de econoom die deze wet in het leven riep, stelt dat wanneer het driemaandsgemiddelde van de werkloosheid met meer dan 0,5 punt is gestegen ten opzichte van het laagste punt van de afgelopen twaalf maanden, de Amerikaanse economie in een recessie verkeert. Aangezien dit gemiddelde de afgelopen maanden 3,5% bedroeg, zou een werkloosheidscijfer van 4,1% in het vierde kwartaal van 2023 een recessie betekenen.

Het zou politiek erg ingewikkeld zijn voor de Federal Reserve om bbp-ramingen te presenteren die overeenkomen met een recessie en een restrictief monetair beleid te handhaven. De bbp-ramingen van centrale banken worden vaker gemaakt als reactie dan vooruitlopend. Hoewel de Fed in 2007-2008 het monetaire beleid al sinds de zomer van 2007 versoepelde, kwamen de bbp-prognoses pas in de herfst van 2008 overeen met een recessie.

De paradox van een centrale bank die verdere renteverhogingen plant, maar daarvan afziet, wordt iets duidelijker. De Fed overweegt waarschijnlijk dat eerdere renteverhogingen de economie in een recessie zullen duwen en dat twee renteverhogingen in de komende maanden weinig effect zullen hebben op het bbp van het vierde kwartaal, maar ze wil de druk op de ketel houden en voorkomen dat de markten de financiële voorwaarden te veel versoepelen. Communicatie van centrale banken is een delicate vaardigheid...