Navbar logo new
State Street SPDR ETFs: Energie, een sector onder hoogspanning
Calendar28 Sep 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: State Street

De waarderingen in de energiesector zijn de afgelopen paar maanden met grote snelheid teruggeveerd. De ommekeer in relatieve performance wordt deels verklaard door de snelle stijging van de olieprijzen. Een prijsstijging die op haar beurt inflatievrees weer aanwakkert, en daarmee energie ook een veilige keuze maakt.

Wat zit er nog in het vat?

De prijs voor Brent-olie daalde medio juni tot 71 dollar per vat door het trager-dan-verwachte Chinese herstel. Sindsdien zijn de prijzen scherp gestegen tot de hoogste piek dit jaar, 94 dollar per vat. De druk is voornamelijk afkomstig van de aanbodzijde. Interessant is dat Saoedi Arabië de productiebeperking van 1 miljoen vaten per dag verlengd heeft en Rusland de ruwe olieaanvoer verminderd. Elke vermindering van het aanbod heeft meer impact wanneer de voorraden lager zijn. De strategische reserve van de Verenigde Staten staat nu op het laagste niveau in decennia. De commerciële voorraden ruwe olie wereldwijd staan niet extreem laag, maar liggen wel onder hun 10-jarige seizoensgemiddelde.

Vooruitkijkend houden grondstoffenanalisten de mogelijke terugkeer van leveringen uit Iran en hogere exporten uit Venezuela in de gaten, nu de VS van plan lijkt sancties te versoepelen. Dit kan de druk verlichten. De Amerikaanse schalieproductie wordt scherp in de gaten gehouden. Het herinvesteringspercentage van de industrie steeg naar 72% in het tweede kwartaal, maar er is nog altijd een hoge kapitaaldiscipline bij de bedrijven en het aantal putten daalt. Hierdoor zal het aanbod vermoedelijk niet heel erg aantrekken.

Aan de andere krant drijven de hoger-dan-verwachte Amerikaanse consumentenbestedingen en voorzichtig herstel van de industriële activiteit in China de vraag op.

Voor de winsten in de energiesector is de prijs voor LNG minder belangrijk dan de olieprijs en deze kende ook niet dezelfde prijspiek als olie. Desondanks zijn de prijzen van LNG ook gestegen dit jaar en met de winter in aantocht zitten er nieuwe prijsstijgingen in de pijplijn. Dit is met name een uitdaging voor Europese markten. Europese prijzen blijven naar verwachting hoog in vergelijking met niveaus van voor de oorlog in Oekraïne, hoewel een herhaling van de extreme volatiliteit van afgelopen jaar niet wordt voorzien door analisten.

Rebecca Chesworth, sectorstrateeg bij State Street SPDR ETFs: “Het is nog te vroeg om de overwinning op inflatie uit te roepen. We verwachten dat ontwikkelde markten hun inflatiedoelstellingen van 2% de komende jaren nog niet zullen halen. De vertraging van de inflatie kan mede door hogere brandstofprijzen stagneren. In een omgeving waar inflatiezorgen terugkeren is de energiesector altijd een voor de hand liggende keuze geweest voor beleggers en we hebben de afgelopen weken een omslag gezien naar een sterk positieve instroom in sector-ETF's.”M

Aandelensectoren