Navbar logo new
Grafiek LGIM: Indexfondsen bereiken kantelpunt
Calendar09 Oct 2023
Thema: ETF
Fondshuis: LGIM

Na jaren van gestage groei zijn de activa in indexfondsen die in aandelen beleggen, de activa in niet-indexfondsen voorbijgesneld, zo blijkt uit de grafiek van de maand van vermogensbeheerder LGIM.

Een symbolische mijlpaal, maar de indexwereld is niet alleen op vlak van beheerd vermogen gegroeid, zegt Christopher Teschmacher van LGIM. Zo is het aantal indices sterk gestegen:

“Vijf jaar geleden werd geschat dat er wereldwijd ongeveer 3,3 miljoen aandelenindices waren (1), goed voor ongeveer 75 keer meer indices dan aandelen. Door de opkomst van ESG-gewogen indices en zelfindexatie is het aantal indices sindsdien vrijwel zeker gestegen, terwijl het aantal aandelen ongeveer gelijk is gebleven.”

Ook de samenstelling van indices verandert. Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat het mediane aantal posities in indexfondsen is gedaald van ongeveer 500 in 1998, tot ongeveer 150 eind 2022. In 1998 gebruikte 85% van de indices een weging op basis van marktkapitalisatie, wat vandaag is gedaald tot 42%. (2)

Ten slotte had ongeveer de helft van de indexfondsen een tracking error van meer dan 4% in vergelijking met de 'categorie-index' die ze vertegenwoordigden, evenredig met de gemiddelde niet-indexbeheerder. Het selecteren van een index is zo een steeds actievere beslissing geworden, besluit Christopher Teschmacher.

Index funds growth