Navbar logo new
Commentaar op de Poolse verkiezingen
Calendar12 Oct 2023
Thema: Macro
Fondshuis: M&G Investments

Door Eldar Vakhitov, lid van het M&G (Lux) Emerging Markets Bond Fund beleggingsteam

Eldar vakhitof
Eldar Vakhitov
In de aanloop naar de verkiezingen lijken Poolse vastrentende waarden grotendeels een status-quo scenario in te prijzen. Daarbij zou de huidige regeringspartij aan de macht blijven(waarschijnlijk met de hulp van een coalitiepartner). Het is dus mogelijk dat de markten niet significant zullen reageren als deze uitslag bewaarheid wordt.

Als geen van beide partijen in staat blijkt om een regering te vormen en er opnieuw verkiezingen moeten plaatsvinden, dan zullen de markten waarschijnlijk licht underperformen, in de verwachting dat de periode van expansief fiscaal en monetair beleid van voor de verkiezingen zal worden verlengd.

Ondertussen lijkt het alternatieve scenario van een overwinning van de oppositie wat ondergewaardeerd. Hoewel ook in dit scenario de begrotingsconsolidatie waarschijnlijk slechts geleidelijk zal verlopen, zouden de financieringsvooruitzichten verbeteren door een waarschijnlijke aanzienlijke toename van de uitbetalingen van EU-middelen. Het monetaire beleid kan ook iets minder dovish worden, waardoor de recente bezorgdheid van de markt over buitensporige renteverlagingen als gevolg van politieke druk afneemt. Samen met de uitbetaling van EU-middelen zou dit betere vooruitzichten betekenen voor de Poolse zloty. In het scenario van een overwinning van de oppositie zou een verwachte betere relatie met de EU en een aanstaande verbetering van het institutionele kader kunnen leiden tot een vrij snelle positieve reactie van de markt.

Gezien al het bovenstaande lijken de lokale markten ons op dit moment aantrekkelijker.