Navbar logo new
J. Safra Sarasin: hoe beleggers kunnen profiteren van de grotere vraag naar transitiegrondstof kope
Calendar16 Oct 2023
Thema: Grondstoffen

Koper is essentieel voor alle technologieën die de overgang naar duurzame energie ondersteunen. De groene transitie zal ervoor zorgen dat de vraag zal veel groter zijn dan het aanbod van koper. Er zijn nog steeds voldoende reserves, maar nieuwe projecten vereisen een lange doorlooptijd. De grotere vraag naar koper biedt beleggers kansen, zegt Frank Härtel, hoofd Vermogensallocatie bij de private bank J. Safra Sarasin.

Frank h%c3%a4rtel
Frank Härtel
De overgang naar groene energie vereist aanzienlijke investeringen in diverse technologieën. Koper is bijzonder belangrijk in bijna al deze technologieën. Voor elektriciteitsproductie moet er aanzienlijk worden geïnvesteerd in zonnepanelen en windturbines, die sterk afhankelijk zijn van koper en andere mineralen voor hun productie.

Koper in windturbines

Volgens informatie van het Internationaal Energieagentschap (IEA) hebben offshore windturbines bijvoorbeeld 8000 kg koper nodig per megawatt elektriciteitsproductie - meer dan 50% van alle metalen die erin verwerkt worden. Zelfs onshore windturbines vereisen nog steeds ongeveer 2900 kg koper per megawatt elektriciteitsproductie. Voor zonnepanelen is het iets minder met 2800 kg/mw.

Hetzelfde geldt voor mobiliteit. Een gemiddeld elektrisch voertuig (EV) heeft meer dan 200 kg metaal nodig voor energieopwekking - meer dan zes keer de hoeveelheid die geïnstalleerd is in auto's met interne verbrandingsmotoren (ICE). Hiervan is ongeveer 60 kg koper, terwijl ICE slechts 24 kg nodig heeft. EV’s vereisen veel koper, voornamelijk door het batterijpakket, de elektromotor en ook de hoogspanningbedrading daartussen.

Leveranciers van koper

Wie levert koper en waar wordt het gedolven? Volgens de laatst beschikbare gegevens van de US Geological Survey uit 2023, domineren Chili (24%) en Peru (10%) de kopermijnbouw met meer dan een derde van de wereldwijde mijnproductie, gevolgd door Congo (10%) en China (9%).

Bij de raffinageproductie (gedolven kopererts moet worden geraffineerd om te worden gebruikt in producten) is China het dominante land met 42% van de raffinageproductie, gevolgd door Chili (8%), Congo (7%) en Japan (6%). Volgens het IEA zal de vraag na 2025 groter zijn dan het aanbod, zelfs als de groene energietransitie buiten beschouwing wordt gelaten.

Hoe kunnen beleggers profiteren van de vraag naar koper?

Aan de ene kant kunnen beleggers investeren in mineralen via grondstoffenfutures. Dit zijn afgeleide beleggingsinstrumenten om specifieke hoeveelheden van een grondstof te kopen tegen een bepaalde prijs en datum in de toekomst.

Op de London Metal Exchange (LME), de meest belangrijkste beurs voor grondstoffen, zijn futures beschikbaar voor metalen als koper, lithium, nikkel, kobalt, zink en molybdeen. Futuresmarkten voor grondstoffen worden bepaald door drie belangrijke factoren: de huidige vraag versus de vooruitzichten, het huidige aanbod versus de vooruitzichten en de voorraadniveaus. Dat laatste - de huidige voorraden - is vooral belangrijk bij het bepalen van de grondstoffenprijzen op kortere termijn. De kopervoorraden zijn momenteel op een zeer laag niveau, wat duidt op opwaartse prijsdruk op de korte termijn.

Beleggen in valuta en obligaties

Een andere manier om te profiteren van stijgende koperprijzen kan ook door het beleggen in valuta en obligaties van kopergerelateerde landen. Chili en Peru zouden het meest moeten profiteren van de verwachte opleving van de koperprijzen. De relatie tussen de economische groei van een land en zijn valuta- en obligatiemarkten zijn echter slechts indirect, dus volatiliteit en tegenvallers zullen waarschijnlijk optreden.

Tot slot is het mogelijk om te profiteren van stijgende koperprijzen door te beleggen in aandelen van bedrijven die profiteren van de koperproductie en de groene energietransitie. Dit begint met koperproducenten en omvat ook bedrijven die aan de koperindustrie leveren, met name engineering en mijnbouwdiensten en -apparatuur, maar ook afvalrecycling. Bedrijven die koper verwerken, met name voor batterijen en elektrificatieapparatuur, kunnen ook interessant zijn.