Navbar logo new
Stijgende rentecurve: een technische indicator voor recessie
Calendar21 Oct 2023
Thema: Macro
Fondshuis: Lazard

Door Benjamin Le Roux, fondsbeheerder/analist in het fixed income team van Lazard Frères Gestion

De verkrapping van het monetaire beleid door de Federal Reserve sinds begin 2022 leidde tot een sterke stijging van de korte rente en een langzamere stijging van de lange rente. Hierdoor werd de rentecurve vlakker en keerde vervolgens om, waarbij de voorkant hoger was dan de achterkant.
Benjamin le roux
Benjamin Le Roux

Sinds september 2023 is de lange rente blijven stijgen, terwijl de korte rente over het algemeen stabiel bleef. Het resultaat is een minder steil omgekeerde rentecurve naarmate het rendement van 10-jaars Treasuries stijgt ten opzichte van het 2-jaars equivalent. In het verleden was deze situatie een voorbode van een recessie, zoals onze grafiek hieronder laat zien.

Normaal gesproken wordt de rentecurve steiler wanneer de markten een daling aan de voorkant verwachten als gevolg van een verlaging van de beleidsrente door centrale banken.

Op dit moment houden de markten echter geen rekening met een dergelijk scenario. In feite geloven de beleggers dat de centrale banken de rente langer hoger kunnen houden. Deze ongewone context verandert niets aan het feit dat de stijging van de langetermijnrente de financieringsvoorwaarden voor leners verstrakt, wat de VS de komende maanden weinig zal helpen om aan een recessie te ontsnappen.

Deze technische indicator is een van de vele die momenteel rood knipperen en waarschuwen voor een aanzienlijk risico dat de VS in een recessie terechtkomt.

Amerikaanse 10 jaars rente