Navbar logo new
Herstel de balans in je portfolio
Calendar24 Oct 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Vanguard

Om succesvol te beleggen heb je doelen nodig en een strategie om deze te bereiken. Daarna is het de bedoeling dat je jezelf op de lange termijn aan deze strategie houdt. “Dat betekent niet dat je nooit veranderingen moet doorvoeren", zegt Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics. Hij stelt dat het juist verstandig is om eens in de zoveel tijd je portfolio te herzien om zeker te weten dat je verdeling tussen aandelen en obligaties nog overeenkomt met jouw beleggingsdoelen en jouw risicoprofiel.

Volgens onderzoek1 is je beleggingsmix namelijk bepalend voor je beleggingssucces. Je hebt daarom de juiste balans nodig om je spaargeld maximaal voor je te laten werken in de jaren waarin je belegt. Hoe die exacte verdeling eruit moet zien, hangt af van je eigen doelen, je beleggingshorizon en je risicobereidheid.

Tijd is essentieel

Aandelen leveren historisch gezien een hoger rendement op ten opzichte van obligaties. Wanneer de eindstreep van je financiële doelen nog ver weg ligt, is het dus verstandig voorrang te geven aan aandelen ten opzichte van obligaties. Anderzijds schommelen aandelenprijzen ook meer, waardoor dalingen op de aandelenmarkt een grote impact op je portfolio kunnen hebben. Met een lange beleggingshorizon kun je deze ongunstige marktontwikkelingen opvangen. “Aan het begin van je carrière kun je overwegen om alleen in aandelen te beleggen. Iemand die daarentegen bijna met pensioen gaat, doet er beter aan meer obligaties in zijn beleggingsportfolio op te nemen", stelt Van Zwol.

Als belegger kun je zelf kiezen hoe voorzichtig je wil zijn en hoeveel risico je wil nemen. Je aanpak kun je dan aansluiten op jouw persoonlijke risicoprofiel. De tijd die je hebt om je einddoel te bereiken speelt hierbij een grote rol. De tijd staat echter nooit stil en de markten ook niet. Daarom is het verstandig om je beleggingen regelmatig te herzien.

Wanneer je aandelen beter presteren dan je obligaties, of andersom, kan het zijn dat je je portfolio anders moet indelen Als je streeft naar een portfolio met 60% aandelen en 40% obligaties, maar je aandelenfondsen per jaar gemiddeld 10% in waarde stijgen en je obligatiefondsen ondertussen 10% in waarde dalen, zal de verdeling in je portfolio verschuiven richting 65% aandelen en 35% obligaties. Zo heb je onbewust een grotere blootstelling aan aandelen (overweight) en een verminderde blootstelling aan obligaties (underweight).

Deze verandering lijkt misschien klein, maar als je hier niets aan doet, kun je nog verder van je oorspronkelijke allocatie afdwalen. De balans in je portfolio is ook weer te herstellen:

Balans in beleggen

Bijvoorbeeld:

1. Je intentie is om 60% in aandelen en 40% in obligaties te beleggen
2. De aandelen presteren beter dan verwacht, waardoor de hoeveelheid aandelen toeneemt en je portfolio nu uit 70% aandelen en 30% obligaties bestaat
3. Door aandelen te verkopen en nieuwe obligaties te kopen, kom je weer terug bij de verdeling waarmee je begon, passend bij je risicoprofiel

De balans herstellen

Volgens het voorbeeld kun je dus aandelen verkopen en obligaties inkopen om je portfolio op koers te houden, maar er is ook nog een andere manier: door extra geld in te leggen in de fondsen die minder goede resultaten geboekt hebben. Dit klinkt weliswaar tegenstrijdig, aangezien je geld van je best presterende beleggingen verplaatst naar beleggingen die het minder goed doen. Maar het herstellen van de balans draait juist om het minimaliseren van risico en het maximaliseren van rendement op de lange termijn.

1 1 Gary P. Brinson, L. Randolph Hood, and Gilbert L. Beebower, 1995. "Determinants of portfolio performance." Financial Analysts Journal 51(1):133–8. (Feature Articles, 1985–1994.)