Navbar logo new
Invesco: productie krimpt in Japan, het VK en de eurozone
Calendar01 Nov 2023
Thema: Macro
Fondshuis: Invesco

Vorige week werd een stortvloed aan data van de inkoopmanagersindex (PMI) van verschillende markten gepubliceerd. Volgens beleggingsstrateeg Kristina Hooper van vermogensbeheerder Invesco, geeft de PMI-index een goede momentopname van de staat van een economie. De overkoepelende trend lijkt een verzwakking van de productie in Japan, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone.

Kristina hooper
Kristina Hooper
De Japanse flash PMI-metingen voor oktober toonden een gespleten economie waarin de dienstensector sterker is dan de productiesector. De PMI liet een krimp in productie zien en de dienstensector daalde ten opzichte van de vorige maand, al bevindt de sector zich nog wel in de groeifase. Volgens Hooper is de stijging in die sector ongetwijfeld te wijten aan stimuleringsmaatregelen van de overheid en het soepele monetaire beleid.

Hooper ziet dat de eurozone onder grote druk staat nu de flash composite PMI op het laagste punt staat in 35 maanden. Het PMI voor de productie is het laagst, maar ook de dienstensector krimpt. Hooper belicht in het bijzonder de Duitse productie PMI, die uitkwam op slechts 41,4. Volgens de Hamburg Commercial Bank, die de PMI-survey doet, zit de productiesector al zestien maanden in een dip en in de dienstensector is op de derde maand op rij sprake van een terugval.

Het zwakkere productiebeeld signaleert Hooper ook in het VK, waar de PMI voor productie en voor de dienstensector beiden een krimp lieten zien. Ook hier is de productie er het slechtst aan toe.