Navbar logo new
Pimco: Obligaties zelden zo aantrekkelijk als nu, aandelen overgewaardeerd
Calendar15 Nov 2023
Thema: Fixed Income
Fondshuis: Pimco

Obligaties zijn, zeker ten opzichte van aandelen, zelden zo aantrekkelijk geweest als nu. Ook voor 2024 verwacht ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco dat obligaties dé beleggingscategorie bij uitstek zijn met sterke vooruitzichten, veerkracht, diversificatie en aantrekkelijke waarderingen in vergelijking met aandelen.

Dat schrijven portfoliomanagers Asset Allocation Erin Browne en Geraldine Sundstrom en Emmanuel Sharef, portfoliomanager Asset Allocation and Multi Real Asset, allen verbonden aan Pimco, in de laatste Asset Allocation Outlook, getiteld ‘Prime Time for Bonds’.

“Voor onze multi-asset portefeuilles hebben wij een sterke voorkeur voor vastrentende waarden”, schrijven ze. “Gezien de huidige waarderingen en een vooruitzicht van uitdagende economische groei en afnemende inflatie, zijn obligaties zelden zoveel aantrekkelijker geweest dan aandelen. Wel streven we er in deze tijden van grote macro- en marktrisico’s naar om de portefeuille flexibel te houden.”

Pimco verwacht dat na een periode van hoge inflatie en oplopende rentes het beleggersklimaat in 2024 terugkeert naar meer conventioneel gedrag in zowel aandelen- als obligatiemarkten markten, zelfs als de groei in veel regio's wordt belemmerd. “In deze context lijken obligaties in staat om goed te presteren. De aandelenmarkten lijkt over het algemeen overgewaardeerd en de risico-gecorrigeerde rendementen zullen, hoewel nog steeds positief, lager zijn.”

Niet alleen Amerikaanse obligaties zijn aantrekkelijk. Obligaties uit Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Europa zijn eveneens interessant. “Wel is het zo dat de eerste twee meer gevoelig zijn voor de rente, omdat een groot deel van de huiseigenaren daar een variabele hypotheekrente heeft. In het VK en Europa is het risico op een recessie hoger dan in de VS.”

Pimco is overwogen in obligaties uit opkomende markten met een langere duration, vooral in landen met een goede kredietkwaliteit, hoge reële rente en aantrekkelijke waarderingen en rendementspotentieel. “Landen als Brazilië en Mexico, waar het desinflatieproces verder gevorderd is en de reële rentes duidelijk hoog zijn, springen er voor ons uit.” Pimco heeft daarentegen een lagere blootstelling aan rentegevoeligheid in Japan, waar het monetaire beleid aanzienlijk kan verkrappen naarmate de inflatie toeneemt.