Navbar logo new
DWS: Winstcijfers alternatieve energiebedrijven schreeuwen om grondige analyse
Calendar16 Nov 2023
Thema: Grondstoffen
Fondshuis: DWS

De winstcijfers van de olie- en gasindustrie zijn nog altijd hoger dan die van bedrijven in de alternatieve energiesector. Dat is opmerkelijk want de roep om alternatieve energie in de maatschappij en door de politiek is groot, de vraag neemt toe en er zijn veel subsidiepotjes om groene bedrijven te steunen. De cijfers van deze bedrijven zijn echter niet om over naar huis te schrijven. Volgens experts bij DWS zijn deze tegenvallende cijfers al sinds 2021 te wijten aan problemen in toeleveringsketens, inflatie en hogere rentes.

Begin dit jaar zijn de problemen alleen maar groter geworden. Met de oliesector gaat het daarentegen juist zeer goed. Daarom rijst de vraag: Speelt de hoge kapitaalintensiviteit een rol in de bijzonder zwaar getroffen alternatieve energiebedrijven?

Alternatieve energie

“We zien tegenwoordig dat bedrijven hun CO2-voetafdruk willen verminderen en van fossiele energie op schone energie overstappen om klimaatverandering te bestrijden. Natuurlijke energiebronnen zijn echter onvoorspelbaarder dan olie en gas en en dat is ook terug te zien in de cijfers,” zeggen de experts van DWS. "Het resultatenverschil tussen de olie- en gasindustrie en de alternatieve energiebedrijven neemt al enige tijd toe en dat is alleen groter geworden door de renteverhogingen van de Fed." Volgens de experts van DWS is er sprake van een causaal verband. De relatief nieuwe sector heeft namelijk te kampen met torenhoge schulden. Volgens de indices in de grafiek, bedroeg de schuldratio voor de alternatieve energiesector in de afgelopen tien jaar 4,1. tegen 1,6 in de olie- en gassector. Daarom hebben groene energiebedrijven zo te lijden onder de renteverhogingen.

De slechte resultaten van de alternatieve energiesector maken niemand blij. "De branche zou baat hebben bij een grondige analyse van de redenen waarom er momenteel zo weinig geld verdiend wordt, aangezien deze sector van vitaal belang is voor het voortbestaan van onze planeet", aldus de experts.