Navbar logo new
Zorg zelf voor een zorgeloos pensioen met een spaarplan in ETF’s
Calendar14 Dec 2023
Fondshuis: Trade Republic

Logo klein analist

Vandaag staat in de pers te lezen dat de Belg het meest afhankelijk is van zijn wettelijk overheidspensioen in heel Europa: volgens de OESO komt 85,8% van de inkomsten van de gepensioneerde Belg van de overheid. Zelf heeft de gepensioneerde dus niet veel gespaard. Het staat evenwel in de sterren geschreven dat gezien de wankele Belgische overheidsfinanciën deze statistiek op middellange termijn niet houdbaar zal zijn en de werkende Belg tijdens zijn of haar actieve carrière zelf een potje bij elkaar zal moeten sparen, wil men op termijn van een financieel zorgeloos pensioen kunnen genieten. Het is hoog tijd dat dit bij iedereen doordringt. En hoewel velen niet weten wat precies te doen, biedt het regelmatig beleggen in een portefeuille van ETF’s via een spaarplan een oplossing.

Zelf beleggen is het antwoord

De statistiek van de OESO zet nogmaals in de verf wat we eigenlijk al weten: we doen te weinig om zelf onze financiële toekomst veilig te stellen en de afhankelijkheid van het wettelijk pensioen is veel te hoog. Ondertussen groeit het besef dat dit onhoudbaar is en het huidig pensioenstelsel op termijn niet werkbaar zal zijn, zeker nu het percentage actieven tegenover gepensioneerden aan het verminderen is. Steeds minder actieven zullen immers de pensioenlasten voor een grotere groep moeten dragen. Het staat als een paal boven water dat mensen zelf het heft in handen zullen moeten nemen en dus zelf moeten gaan sparen voor hun toekomst en pensioen. En hoewel velen zich afvragen hoe ze dit moeten doen, is het antwoord vrij eenvoudig: door te beleggen.

Tegelijk is het opmerkelijk dat Belgen een hoge spaarquote met een lage beleggingsgraad combineren. De capaciteit om te beleggen is er maar het gebeurt te weinig. Als men de koopkracht van de bevolking bij lagere pensioenuitkeringen, die zeer waarschijnlijk zijn, wil behouden op middellange termijn dan zullen de colletieve systemen moeten worden aangevuld met individuele spaarplannen.

Spaarplan

Zelf voor een appeltje voor de dorst zorgen, is de enige oplossing. Beleggen schrikt velen echter af omdat ze niet weten hoe, waar en waarom eraan te beginnen terwijl ze bovendien vrezen voor hoge kosten. Kersverse bank Trade Republic biedt een antwoord op deze vragen: via het opzetten van een spaarplan bestaande uit ETF’s kan men op regelmatige basis sparen, koopt men de hele markt en doet men dat tegen lage kosten. De bedoeling is te beleggen met geld dat men kan missen en nooit posities te verkopen.

Concreet bekeken kan men op regelmatige basis, maandelijks of op kwartaalbasis, voor hetzelfde bedrag al naargelang het spaarvermogen, in dezelfde trackers beleggen, zoals bijvoorbeeld ETF’s die brede en wereldwijde indices volgen zoals de MSCI World of de S&P500-index, terwijl men de mogelijkheid heeft om eigen (groene en duurzame) accenten te leggen via bijvoorbeeld de Global Clean Energies ETF,…. Er is keuze uit meer dan 2000 trackers. Door regelmatig te beleggen koopt men in goede en slechte beurstijden en hoeft men zich niets van markttiming aan te trekken. De belegger heeft met andere woorden enkel de lange termijn voor ogen en hoeft zich niets van koersschommelingen aan te trekken.