Navbar logo new
Terugblikken op het transformatieve jaar van Crypto in 2023
Calendar19 Dec 2023
Thema: Crypto
Fondshuis: VanEck
Menno martens
Menno Martens

Nu we het einde van 2023 naderen, lijkt de cryptocurrency-industrie klaar om aan een belangrijke transformatie te beginnen, wat het begin betekent van een veelbelovende bull run. Ondanks de aanvankelijke kalmte die aan het begin van het jaar een beetje aanvoelde alsof de markt een lange winterslaap nam, zijn de prijzen van beleggingen aanzienlijk gestegen. Deze stijging is in tegenspraak met alle verwachtingen van stabiliteit die we in de eerste helft van 2023 hebben ervaren, vooral in het geval van Bitcoin.

Laten we nu duiken in de cruciale gebeurtenissen die het pad van de crypto-ruimte gedurende dit dynamische jaar hebben bepaald.

Samenvatting van Crypto in 2023

NFT’s betreden het rijk van Bitcoin

NFT’s, de unieke en niet-uitwisselbare digitale middelen die veilig op blockchains staan, vonden hun weg naar het rijk van bitcoin. Hoewel bitcoin een veteraan is op cryptogebied, is de recente omarming van NFT’s lucratief gebleken, met een handelsvolume van ongeveer $ 401 miljoen in november, zij het achter de duizelingwekkende $ 433 miljoen van Ethereum (Cryptoslam, gegevens van 29/10/2023 tot 03/12/2023). Ondanks dat ze achterblijven bij Ethereum, overtreffen de NFT- verkopen van Bitcoin nog steeds bijna die op het Solana-netwerk met bijna het viervoudige, wat neerkomt op ongeveer $97 miljoen. De uitbreiding van transacties naar andere netwerken onderstreept de groeiende waarde van blokruimte en benadrukt de cruciale rol ervan. Er is een voortdurend debat gaande over hoe de Bitcoin Blockchain moet worden gebruikt; tegenstanders van Ordinals (op Bitcoin gebaseerde NFT’s) beschouwen ze als spamaanvallen, terwijl voorstanders het zien als onderdeel van de vrijheid die decentralisatie met zich meebrengt.

MiCAR en de Europese Reguleringsdruk

De afronding van MiCAR in 2023 versterkte de positie van Europa als mondiale voorhoede op het gebied van alomvattende cryptoregulering. De Markets in Crypto-Assets (MiCA)-regelgeving heeft tot doel het raamwerk voor crypto-activa in de hele Europese Unie te standaardiseren. MiCA belooft juridische duidelijkheid voor uitgevende instellingen, dienstverleners en gebruikers, waardoor de consumentenbescherming en marktintegriteit worden versterkt. Bovendien bevordert het gelijke concurrentievoorwaarden, waardoor innovatie en concurrentie tussen marktdeelnemers.

Getokeniseerde fysieke-wereld beleggingen (RWA’s, Real-World Assets) schitteren

De opkomst van digitaal native getokeniseerde beleggingen was in 2023 getuige van een opmerkelijke groei. De marktkapitalisatie van tokenized RWA’s steeg van nul naar ruim 400 miljoen dollar (Dune, gegevens van 12-10-2023), wat een maandelijks groeipercentage van ongeveer 6% weerspiegelt. Hun waarde komt voort uit activa uit de echte wereld, de vraag naar de blockchain-versie van het activum en het nut binnen het blockchain-ecosysteem (bijvoorbeeld binnen DeFi), een trend die wijst op potentiële toekomstige groei.

Niet-Blockchain cryptovaluta´s doen een stap voorwaarts

Niet-blockchain-cryptocurrencies komen naar voren als potentiële alternatieven voor op blockchain gebaseerde tegenhangers en pakken de beperkingen van schaalbaarheid en transactiesnelheid aan. Het marktaandeel en de acceptatie door gebruikers van deze activa zijn toegenomen, waarbij voorbeelden als Hedera Hashgraph, Nano, IOTA, Kaspa, SUI, SEI en andere kleinere spelers steeds meer terrein winnen. De opkomst van op Directed Acyclic Graph (DAG) gebaseerde cryptos benadrukt een evolutie in de technologie, wat duidt op een potentiële opvolger van traditionele blockchain-frameworks. Deze informatie mag niet worden opgevat als financieel advies voor bepaalde digitale activa.

Staking stijging in Ethereum en andere Proof-of-Stake (PoS) cryptovaluta´s

Staking, een praktijk die niet alleen door Ethereum wordt omarmd, maar ook door verschillende op PoS gebaseerde cryptocurrencies, is getuige geweest van een sterke toename van de deelname. Deze trend komt voort uit technologische vooruitgang, toegenomen institutionele betrokkenheid en een zoektocht naar extra rendementen in een bearish markt. De staking-verhouding van Ethereum is gestegen van 12% naar bijna 25% (Stakingrewards.com, gegevens van 10/12/2023), wat het deflatoire karakter ervan benadrukt en de druk op het beperkte circulerende aanbod vergroot.

Airdrops en tokenontgrendelingen: Het hele jaar Kerstmis

Grootste airdrops van 2023 (in $-waarde)

Airdrops in de context van cryptocurrency zijn evenementen waarbij tokens of munten gratis worden gedistribueerd naar de portemonnees van actieve leden van de blockchain-gemeenschap, vaak als promotie of beloning voor loyaliteit. Ze worden gebruikt door nieuwe of bestaande projecten om het bewustzijn te vergroten, tokens op grote schaal te verspreiden en deelname aan het netwerk te stimuleren. Airdrops kunnen ook dienen als een manier om early adopters of gebruikers te belonen die specifieke taken binnen het ecosysteem uitvoeren. Enkele van de grootste airdrops die dit jaar plaatsvonden zijn:

Airdrop tokens marktwaarde

Grootste tokenontgrendelingen (op $-waarde)

Tokenontgrendelingen verwijzen naar de geplande vrijgave van eerder vergrendelde of gereserveerde tokens in het circulerende aanbod van een cryptocurrency. Deze gebeurtenissen worden doorgaans beschreven in de tokenomics van een project en kunnen met verschillende tussenpozen plaatsvinden, vaak na een initiële muntaanbieding (ICO) of een soortgelijk fondsenwervend evenement. Tokenontgrendelingen kunnen de markt beïnvloeden door het beschikbare aanbod te vergroten, wat de prijs van het token kan beïnvloeden, afhankelijk van de vraag. Dankzij de transparantie van Blockchain heeft iedereen toegang tot deze informatie.

Dollarwaarde tokens

Bron: token.unlocks.app, gegevens per 12/10/2023. Resultaten uit het verleden vormen geen indicator voor toekomstige resultaten. Deze informatie mag niet worden opgevat als financieel advies voor een bepaald digitaal actief.

De prestatiestatistieken bekijken: Grootste winnaars en verliezers van het jaar Terwijl we de transformatieve reis van cryptocurrencies in 2023 evalueren, is het essentieel om ons te verdiepen in verschillende prestatiestatistieken die hun groei en achteruitgang belichten.

Prijsprestaties

Rendementen cryptovaluta

De prijsprestaties van Year-to-Date (YTD), weergegeven in het kolomdiagram, tonen de procentuele stijging of daling van de waarde van elk token.

Bron: MarketVector, gegevens tot en met 06/12/2023, Historische prestaties zijn geen indicator voor toekomstige resultaten.

Total Value Locked (TVL) en marktkapitalisatie

Total value locked crypto

De Year-to-Date (YTD) TVL-prestaties, weergegeven in het kolomdiagram, tonen de procentuele stijging of daling van de Total Value Locked (TVL) of total value secured (in het geval van Chainlink) voor elk token.

Bron: Defillama, gegevens tot en met 06/12/2023, Historische prestaties zijn geen indicator voor toekomstige resultaten,

Rendementen crypto beleggingen

De Year-to-Date (YTD) prestaties van de Totale Vergrendelde Waarde, weergegeven in het kolomdiagram, tonen de puntsgewijze stijging of daling van het percentage marktaandeel van elk token.

Bron: Coinmarketcap, gegevens per 10/12/2023. Resultaten uit het verleden vormen geen indicator voor toekomstige resultaten.