Navbar logo new
Mirova en Robeco zetten samen stap in het standaardiseren van het berekenen van 'vermeden emissies'
Calendar25 Jan 2024
Thema: ESG
Fondshuis: Robeco

Als het gaat om rapportage van koolstofemissies zien we een opmerkelijke verschuiving. Bedrijven gebruiken traditioneel Scope 1, 2 en 3 om koolstofemissies te meten, maar steeds meer partijen kijken naar een nieuwe metriek genaamd Scope 4. Deze standaard richt zich op "vermeden koolstofemissies" en wordt steeds populairder. Terwijl sommige bedrijven Scope 4 al in hun rapportage integreren, worstelen anderen nog steeds met Scope 3, dat emissies langs de hele waardeketen onderzoekt.

Asset managers Mirova (onderdeel van Natixis IM) en Robeco hebben gezamenlijk een stap gezet in het standaardiseren van de berekening van deze vermeden emissies. In samenwerking met I Care by Bearing Point en Quantis gaan zij een wereldwijde database ontwikkelen om vermeden broeikasgasemissies van koolstofarme of groene oplossingen in kaart te brengen. Dit ambitieuze initiatief, gesteund door 10 partijen met een gezamenlijk vermogen onder beheer van meer dan USD 2.000 miljard, zal naar verwachting later in 2024 wordt gelanceerd, en zal in eerste instantie 80 specifieke groene oplossingen omvatten, waaronder biomassa-energie, gerecycled plastic en koolstofarm beton.

Eind vorig jaar heeft een andere asset manager, Jennison Associates (de actieve aandelenmanager van PGIM), het Carbon Solutions fonds op de markt gebracht. Dit fonds richt zich op bedrijven die groei- en innovatiekansen zien op het gebied van het CO2-neutraal maken van de economie. Jennison heeft een eigen tool ontwikkeld waarmee ze deze Scope 4-emissies in kaart brengen en meenemen in hun analyses en beleggingsbeslissingen voor het fonds.