Navbar logo new
"De eindrente van Fed Funds is geraakt, maar het is nog te vroeg voor renteverlagingen"
Calendar01 Feb 2024
Thema: Macro
Fondshuis: Amundi

Jonathan Duensing, hoofd Fixed Income bij Amundi, geeft commentaar op de FED-vergadering van gisteren.

Zoals verwacht verlaagde de Fed haar beleidsstandpunt naar neutraal door de verwijzing naar "policy firming" in de verklaring weg te laten. Het risico van strengere financiële en kredietvoorwaarden voor de economie werd weggenomen. Dit was deels een erkenning van de versoepeling van de financiële voorwaarden sinds november 2023, maar er blijft bezorgdheid bestaan over de gevolgen op langere termijn van strengere kredietvoorwaarden.

De FED voegde nieuwe taal toe dat ze niet verwacht de target Funds rate te verlagen totdat ze meer vertrouwen heeft gekregen dat de inflatie duurzaam richting 2% gaat. Voorzitter Powell deelde mee dat de Fed pas met haar versoepelingscyclus kan beginnen als ze er zeker van is dat de inflatie over het algemeen afneemt, en niet alleen gericht is op de desinflatie in prijzen van goederen.

Implicaties voor de financiële markten

Verwacht volatiliteit op de markten nu beleggers worstelen met de beleidsreactiefunctie van de Fed, de economische onzekerheden aan het einde van de cyclus en het inflatietraject. Handhaaf de voorkeur voor hogere kwaliteit in portefeuilles met selectieve blootstelling aan de kredietmarkten waar waarderingen redelijkere veiligheidsmarges bieden.