Navbar logo new
Transparency Capital: inventief met Private Equity
Calendar12 Mar 2024
Thema: Beleggen

Logo

Transparency Capital: inventief met Private Equity

De wereld van Private Equity is zo goed als ontoegankelijk voor retailbeleggers: de hoge instapdrempel, de lange looptijden en de gebrekkige liquiditeit zijn pijnpunten. Transparency Capital, een Luxemburgse maatschappij die in 2016 het levenslicht zag en zich sinds zijn inceptie heeft toegelegd op het vervaardigen van spaar- en levensverzekeringsproducten, wil daar nu paal en perk aan stellen door met een nieuw financiëel product te komen dat deze pijnpunten wegneemt. Aurélien Bricout, CEO van Transparency en Christian Ciganer-Albéniz, medeoprichter van het bedrijf leggen uit hoe de vork aan de steel zit. Ook Arnaud Barthélémy, Partner en COO van Alpha Intelligence Capital, is mee aangeschoven. Zijn fonds zal een deel van de activa beheren die zijn opgenomen in het nieuwe Pegasus-product van Transparency.

Private Equity democratiseren

Transparency Capital (website voorlopig enkel in het Frans) is een platform dat voor particuliere beleggers producten structureert en uitgeeft waarin onder meer Private Equity is geïntegreerd. “Onze missie is om de toegang tot Private Equity te democratiseren. Vandaag zien we dat dit marktsegment hoofdzakelijk is voorbehouden voor Institutionele beleggers gezien de hoge instapdrempel en een lange beleggingshorizon. Ook het hoge risico en de beperkte liquiditeit zorgen ervoor dat de retailbelegger wegblijft. En we vroegen ons af wat we konden doen om daar verandering in te brengen,” benadrukt Aurélien Bricout. “Want het is een uitstekende tool om een portefeuille te diversifiëren.”

Ab 3

En met het eerste product van het bedrijf, Pegasus denkt Transparency Capital (TC) dat het een antwoord heeft gevonden op die vraag. Deze obligatie zal genoteerd worden op de Beurs van Luxemburg, met een dagelijks verhandelbare beginwaarde van nominale van 1.000 EUR Hierdoor zijn de problemen rond toegankelijkheid en liquiditeit volgens CEO Bricout opgelost. Voorts bedragen de jaarlijkse beheerskosten 0,50%. “Deze kosten behoren tot de laagste op de markt.” En de instelling heeft ook het risicoaspect aangepakt. “Voor ons betekende de democratisering van Private Equity dat we een deel van het geïnvesteerde kapitaal moeten beschermen.” TC dokterde om dit te bewerkstelligen een structuur uit in twee tranches: 70% van de opgehaalde middelen van de entiteit worden in staatspapier belegt en 30% in een Venture Capital fonds dat in AI-gerelateerde bedrijven zal beleggen. Die investeringen in staatspapier stellen enerzijds het kapitaal veilig maar genereren tot de vervaldag voldoende rendement zodoende het volledige ingelegde kapitaal veilig te stellen.

Speciaal obligatiefonds

Dit doet duidelijk denken aan de structuur van beleggingsfondsen met kapitaalgarantie van KBC van enkele decennia terug. Bricout knikt als we die vergelijking maken en stelt onomwonden dat ze niets hebben uitgevonden. “We hebben gewoon dingen genomen die al bestonden, sterker nog: in financiën wordt nooit iets nieuws uitgevonden,” voegt hij er laconiek aan toe. “Onze timing om dit zo te doen, zit goed want de rentevoeten staan vandaag hoger dan enkele jaren geleden toen die 0% of zelfs negatief waren. Deze structuur zou dan minder aantrekkelijk zijn geweest. Bovendien is de kans reëel dat de rente zal dalen. En deze rentedaling zal een positief effect hebben op de portefeuille staatsobligaties, wat extra waarde creëert voor onze beleggers.”

Medeoprichter van het bedrijf, Christian Ciganer-Albéniz voegt eraan toe dat deel van de portfolio anti-cyclish is. “Als de economie het slecht zou doen, dan zal er veel kapitaal van de aandelen- naar de obligatiemarkten verschuiven.” Ciganer-Albéniz legt verder uit dat deze tranche door CPR Asset Management, een 100% dochteronderneming van Amundi, zal worden beheerd. “De beheerder heeft speciaal voor ons een fonds opgericht, het CPR Transparency Euro fonds waarin overheids- en semi-overheidsobligaties zullen zitten. En dit papier moet uitgedrukt zijn in euro, openbaar zijn en een investment-grade rating hebben. CPR AM heeft dus specifiek een team samengesteld dat zich specifiek met deze strategie zal bezighouden.”

Cc 1

Bovendien legt Ciganer uit hoe de beursgang van Pegasus zal verlopen. "Inschrijvingen en fondsenwerving voor de primaire uitgifte begonnen op 1 maart en zullen lopen tot 30 april. Het minimale inschrijvingsbedrag is 150.000 EUR op de uitgiftedatum, dus in eerste instantie is de uitgifte voorbehouden aan professionele beleggers. We streven ernaar om in totaal 300 miljoen EUR op te halen en zodra dit bedrag is bereikt, worden de inschrijvingen gesloten. Begin mei volgt de notering, waarbij de obligaties al vanaf 1.000 euro verhandelbaar zijn, tenzij we het beoogde bedrag eerder kunnen ophalen. Eenmaal genoteerd, kunnen u en ik een obligatie per tranche van EUR 1.000 kopen op de Luxemburgse Beurs."

Overige 30%?

Met 30% van de resterend opgehaalde middelen van Pegasus is er ruimte voor een andere, veel riskantere strategie. Dat geld wordt geïnvesteerd in het Artificial Intelligence AIC Fund II van Alpha Intelligence Capital (AIC). “Het is fonds dat gespecialiseerd is in artificiële intelligentie en één van de weinige wereldwijd actieve fondsen met een track record in AI dat ons heeft overtuigd,” onderstreept Bricout. Arnaud Barthélémy, medeoprichter van AIC in 2018, is ervan overtuigd dat AI alles gaat veranderen en zich zal verspreiden naar alle sectoren van de economie. En volgens hem moeten retailbeleggers toegang kunnen krijgen tot dit AI-segment. “Vandaag beperken de meeste beleggers zich tot het kopen van grote, voornamelijk Amerikaanse, beursgenoteerde AI-bedrijven zoals Nvidia.”

Abb

Barthélémy zegt dat hij vandaag om verschillende redenen niet naar het brede publiek kan met zijn fonds. Zijn investeerders zijn tot nu toe enkele grote family offices en institutionele beleggers. “Eerst en vooral staat de strikte regelgeving ons in weg en ten tweede zijn we een klein team en niet in staat om honderden beleggers te beheren want al onze aandacht gaat naar het vinden van interessante bedrijven. We hebben kantoren in San Francisco, Parijs en Singapore en investeren wereldwijd alleen in start-ups die actief zijn in AI.” Hoe gaat de toewijzing van de middelen praktisch in het werk? “Pegasus zal één van de investeerders worden in ons fonds. En we zullen hun geld opvragen als er zich opportuniteiten voordoen. En we voorzien dat we over een periode van 5 jaar zowat 85% van het volledige investeringsbedrag zullen hebben belegd.”

In de wereld van Private Equity is de J-curve een belangrijk concept. Het betekent dat het geld de eerste jaren niets oplevert, omdat er veel tijd zit tussen het moment waarop het geld van investeerders wordt opgehaald en het moment waarop het wordt opgevraagd en geïnvesteerd. Transparency Capital heeft hier een antwoord op gevonden. "Op dag één beleggen we 100% van het geld in staatsobligaties via het CPR AM fonds. En wanneer Arnaud om kapitaal vraagt, zullen we een deel van het geld uit het fonds halen. Aangezien het fonds ook in kortlopende papier belegt, is dat eenvoudig. Uiteindelijk zal het geld vanaf dag één werken, wat de impact van de J-curve zal beperken,” legt Christian Ciganer-Albéniz uit.

Hij voegt er ten slotte ook aan toe dat Pegasus een rendementsdoelstelling van 10% op jaarbasis beoogt. “En wat de distributie betreft praten we met verzekeraars die het product aan hun klanten zullen aanbieden. In feite is het product ontworpen in samenspraak met verzekeraars, om ervoor te zorgen dat het voldoet aan hun behoeften. We bieden hun klanten toegang tot beheerders met wereldklasse waar ze anders geen toegang toe zouden hebben en dat via een innovatief product. We proberen duidelijk een nieuwe markt te creëren.”

AI niet te duur?

Voor Arnaud Barthélémy hebben kleine beleggers vandaag de keuze tussen geen AI in de portefeuille of AI-aandelen kopen tegen extreem hoge waarderingen. “We kennen de AI-markt zeer goed aangezien we er reeds sinds 2018 in beleggen. Hiermee waren we één van de allereerste. Ons eerste fonds, Artificial Intelligence AIC Fund I, is reeds volledig belegd en we hebben reeds een paar exits gehad. Tussentijds hebben we geleerd hoe we dit marktsegment moeten benaderen, hoe we in de AI-waardeketen moeten navigeren en door de huidige hype moeten kijken. Een goed bedrijf is niet noodzakelijk een goede investering: momenteel zijn er enkele geweldige AI-bedrijven, maar ze zijn te duur. En daar willen we niet in investeren.”

Concreet gaan de beheerders van het fonds op zoek naar veelbelovende bedrijven tegen redelijke waarderingen en binnen de waardeketen zijn er volgens Barthélémy grote verschillen. “In de zeer kapitaalintensieve infrastructuurlaag, typisch wat Nvidia doet, zijn er vandaag weinig mogelijkheden. Daarboven zijn er de fameuze LLM's zoals Open AI, Mistral in Frankrijk en Aleph Alpha in Duitsland. We hebben met ons tweede fonds relatief vroeg in Open AI geïnvesteerd en zijn daar natuurlijk erg blij mee. Maar vandaag liggen de waarderingen erg hoog en ligt de monetisatie niet voor de hand, dus zijn we voorzichtig.” En de AIC-oprichter wijst erop dat beleggers vandaag volop op deze twee segmenten focussen. Maar volgens hem, is er nu veel meer waarde te vinden in bedrijven die met AI-toepassingen naar voor komen die op een bedrijfsbehoefte inspelen. “We zien heel wat toepassingen op het vlak van financiën, mobiliteit, het maken van videogames, het ontdekken van geneesmiddelen, enzovoort. En in dit segment vinden we heel wat interessante bedrijven die minder duur geprijsd zijn, net als bij de zogenaamde AI-enablers zoals het Amerikaanse Exostellar dat de mogelijkheid biedt om cloud- en computerkosten te verlagen.”

Andere themafondsen

En Transparency Capital wil het hierbij niet laten en de komende kwartalen gelijkaardige producten creëren die evenwel op andere thema’s zullen worden geënt. “We zijn momenteel in gesprek over de creatie van product gebaseerd op infrastructuur en daarna zullen mogelijk de thema’s vastgoed en gezondheidszorg volgen,” licht Aurélien Bricout toe. Daarenboven wil de groep op termijn een variatie in valuta en geografische blootstelling aanbrengen. “We zijn van plan om ook producten in dollar uit te brengen die een focus hebben op de VS en Azië.” En daar stopt het niet want TC wil beleggers tevens de mogelijkheid bieden om verschillende risicoprofielen aan te bieden voor hetzelfde product. “In Pegasus is de verdeling zoals reeds aangegeven 70% - 30% om 100% van het geïnvesteerde kapitaal veilig te stellen, we zouden meer (tot 110%) of minder (tot 50% of zelfs 30%) veilige producten kunnen hebben met lagere of hogere rendementsdoelen. Er zal dus een mogelijkheid zijn om je risicobereidheid zelf te kiezen en op verschillende beleggingsthema’s, regio’s en valuta.” De mogelijkheden voor het bedrijf zijn met andere woorden onbeperkt benadrukt CEO Aurélien Bricout.

Daarnaast wil het bedrijf ook producten maken voor de Belgische en Nederlandse markt. “Het principe blijft hetzelfde en voor de Private Equity kant screenen we momenteel mogelijke fondsen, die beter bekend zijn bij Belgen en Nederlanders en waar ze vandaag geen toegang toe hebben.” Ciganer-Albéniz besluit er ten slotte op dat TC bezig is met het opzetten van een database van ongeveer 500 fondsen wereldwijd. “In deze database maken we een soort interne rating van deze fondsen. Bovendien kunnen we, zodra we een bepaald volume hebben bereikt, speciale voorwaarden bedingen voor onze investeerders."