Navbar logo new
Drijft de verkiezingshype in de VS investeerders de markt op?
Calendar15 Mar 2024
Fondshuis: State Street

Historisch gezien heeft de staat van de economie altijd een cruciale rol gespeeld in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bill Clinton had met ‘It’s the economy, stupid’ een succesvol mantra dat nog steeds actueel is.

Maar de reële economie en de beurs houden geen gelijke tred. En nu duidelijk is dat de Anmerikaanse verkiezingen een herhaling worden van vier jaar geleden, maken analisten zich op voor meer gespannen financiële markten. Maar is dat terecht? Hoewel prestaties uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst, kan de geschiedenis mogelijk wat inzicht bieden. Daarom bracht State Street SPDR ETF de koersbewegingen van de Amerikaanse beurs in verkiezingsjaren over de laatste eeuw in kaart.

Uit de analyse van State Street SPDR ETF blijkt dat de Amerikaanse aandelenrendementen tijdens een verkiezingsjaar niet significant afwijken van die in niet-verkiezingsjaren. Wel is er een merkbare outperformance waargenomen — ongeveer 0,3%-1% — twee tot drie maanden voor verkiezingsdag. Opvallend genoeg draaide dit positieve verschil zich om na de verkiezingsmaand.

Aandelenrendementen amerika

Kunnen beleggers dan misschien voorsorteren op de positieve impact van een Republikeinse of Democratische winnaar? Ook dat is lastig, blijkt uit onderzoek. De kleur van de winnende partij heeft maar een beperkte invloed op de prestaties van de aandelenmarkt. Wel wordt zichtbaar dat bij Republikeins succes sprake is van een bredere spread dan wanneer een Democraat aan de macht komt. Een ander verschil is dat de volatiliteit van de S&P 500 hoger was in verkiezingsjaren, hoewel dit verschil kleiner is wanneer recessieperioden niet werden meegenomen in de analyse. Dit impliceert dat volatiliteit meer door economische vooruitzichten wordt gedreven dan door de verkiezingen zelf.

Uit een analyse van de netto-investeringen in Amerikaanse aandelenfondsen blijkt wel dat de instroom gemiddeld 3,5 miljard dollar hoger lag in de 12 maanden voorafgaand aan de verkiezingsmaand, met een significante toename ongeveer zes maanden voor de verkiezingsdatum.

Instroom aandelenmarkten

In de huidige economische omgeving lijkt de historisch trend rond verkiezingen geen aanleiding te geven voor investeerders om in of uit te stappen. Voor investeerders is varen op publicaties van het Amerikaans economisch onderzoeksbureau National Bureau of Economic Research (NBER) nuttiger dan de peilingen in de gaten houden. Als tussen nu en november 2024 geen recessie wordt verwacht, kunnen investeerders historisch gezien het best blijven zitten.