Navbar logo new
De marktvisie van Top Tier Access
Calendar25 Mar 2024
Thema: Beleggen
Fondshuis: Top Tier Access
Top tier acces

Joel Sandhu, Partner bij Top Tier Access, een private equity fund of fund.


Iedereen weet dat voorspellingen in principe inhoudsloos zijn omdat 99% ervan onjuist is. Maar de euforie van één correcte voorspelling in een zee van nutteloze onvervulde voorspellingen ​ volstaat dat we in de pen kruipen en toch allerhande dingen gaan voorspellen.


Dus in die zin zijn hier onze 5 voorspellingen voor hoe de Private Equity-markt in 2024 zal evolueren.


Tweederangs fondsen zullen het lastig blijven hebben om geld op te halen


De overgrote meerderheid van de mensen die betrokken zijn bij fondsenwerving in 2023 en zelfs 2022 hebben moeite om hun doelen te halen. De gerapporteerde herfinancieringsratio voor institutionele klanten is 0,7x. Als je bedenkt dat de meeste fondsen proberen om hun fonds met minstens 20% per jaargang te vergroten, creëert dat een situatie waarin fundraisers 50% van het fonds bij nieuwe investeerders moeten zien te vinden. Het duurt vaak jaren voordat nieuwe investeerders de knoop doorhakken, dus dat wordt geen eenvoudige klus.


Deze situatie wordt nog interessanter als je in detail gaat bekijken wie succesvol geld heeft opgehaald en wie niet. Aangezien meer dan de helft van de vorig jaar opgehaalde middelen naar een elite groep van ​ 20 private equity fondsen ging, kan je concluderen dat het herfinancieringspercentage van 0,7x niet gelijk is over alle fondsen, maar waarschijnlijk overhelt naar de best presterende fondsen. ​ De implicatie hiervan is dat sommige fondsen voornamelijk afhankelijk zullen zijn van het aantrekken van nieuwe investeerders voor hun fondsen als ze in de markt willen blijven.


De winnaars zijn fondsen met een langere trackrecord, die aantoonbare geld hebben kunnen uitkeren aan hun investeerders. Met andere woorden, de goede huisvader fondsen van de private equity. De tijd dat gemiddelde of zwakkere PE-fondsen geld konden ophalen, zou wel eens voorbij kunnen zijn.


Haaien ruiken bloed


Het andere gevolg van de strijd om geld op te halen zal een consolidatie van PE-firma’s met bedrijfsovernames zijn. Aangezien PE-fondsen meesters zijn in het opkopen van alles wat beweegt, is het logisch dat ze de concurrentie gaan willen opslorpen door mergers & acquisities.


Technologie en gezondheidszorg blijven superieur presteren


Enkele van de meest indrukwekkende rendementen van de afgelopen 15 jaar in PE zijn afkomstig van investeringen in technologiebedrijven. Private equity investeerders met expertise in deze sector hadden de wind in de zeilen. Zeker zij die operationeel voor meerwaarden konden zorgen, zijn er goed bij gevaren.


Volgens ons is deze rugwind echter nog niet voorbij. In de afgelopen 15 jaar zijn veel bedrijven massaal overgestapt op digitalisering en software is alomtegenwoordig geworden in alle aspecten van het bedrijfsleven. Hierdoor konden nieuwe spelers een enorm marktaandeel veroveren met oplossingen voor veelvoorkomende bedrijfsproblemen.


De volgende stap in de techwereld lijkt te liggen rond agressieve M&A en de uitrol van AI in techbedrijven. De mogelijkheid voor techbedrijven om kosten te besparen en de productiviteit te verhogen met AI-tools is enorm. Er wordt gespeculeerd over een productiviteitswinst van 10-30%, afhankelijk van wie je het vraagt. Dit betekent een mooie opportuniteit voor gevestigde PE-fondsen die zich richten op technologie om alfa te blijven genereren in portefeuilles.


Kleiner is beter


De doemartikelen in de financiële pers over private equity zijn noch helemaal juist noch totaal verkeerd. De maatstaven die worden gebruikt om de angst rond private equity te rechtvaardigen, zijn vooral van toepassing op de grote en megacap buy-outhuizen. Dit zijn de huizen die biljoenen geïnvesteerde en niet-geïnvesteerde dollars bezitten en moeite hebben met kopen en verkopen.


De waarschijnlijke winnaars in deze scenario's zijn echter te vinden in het middensegment en het lagere middensegment (voor zover ze kunnen fundraisen uiteraard). Terwijl maar een paar grote spelers in staat waren om te investeren in woelige tijden, bleef de transactieactiviteit aan de onderkant van de markt sterk. In dollars uitgedrukt is dit een minder groot bedrag, maar vanuit het perspectief van een investeerder die geld aan het werk zet, maakt dat niet veel uit. De fondsen die actief zijn in deze sectoren zijn in staat om geld aan het werk te zetten tegen fatsoenlijke prijzen en kunnen verkopen aan een groot aantal goed gefinancierde large-caps fondsen. Dat is een goede beginpositie.


Stockpickers hebben het lastig


Het cliché van PE-fondsen die topbedrijven opkopen, ze volop in de schulden steken en dan verkopen voor een fatsoenlijk rendement, is in gevaar. Dit zijn fondsen met beperkte waardecreatie teams en vertrouwen op het vermogen van grote bedrijven om groot te blijven. Het probleem hier is dat deze fondsen gewend zijn aan 15 jaar goedkoop geld, stijgende multiples en organische groei. Als deze factoren allemaal verdwijnen of afnemen, zullen de stockpickers de pijn voelen.


De winnaars hier zullen fondsen zijn die niet uitgaan van een aanhoudend enorm groeitempo in hun portefeuilles, maar die bereid zijn om hun handen vuil te maken en actief eigenaar te zijn van hun bedrijven.


Joel Sandhu, oorspronkelijk afkomstig uit Wales, vestigde zich zo'n 8 jaar geleden in België, woonde in Antwerpen en woont nu in Brussel waar hij Top Tier Access runt, een private equity fund of fund. Joel’s voorspellingen zijn grotendeels gebaseerd op gesprekken met private equity managers uit Europa en Noord-Amerika.