Navbar logo new
Pimco: Hogere inflatie kan Fed dwingen tot uitstel renteverlagingen in 2024
Calendar11 Apr 2024
Thema: Fixed Income
Fondshuis: Pimco

Het Amerikaanse inflatierapport van maart en andere macro-economische indicatoren zullen hoogstwaarschijnlijk de Fed dwingen haar koers in 2024 aan te passen. Dat stelt econoom Tiffany Wilding van ‘s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. “Er is zelfs een kans dat de Fed de rente in 2024 helemaal niet verlaagt.”

Volgens Wilding belemmert de hoger dan verwachte inflatie op z’n zachts gezegd de timing van de renteverlagingen door de Fed. “De stijgende inflatiecijfers maken het zeer waarschijnlijk dat de centrale bank een eerste renteverlaging uitstelt tot de tweede helft van dit jaar, ook al leek op basis van recente berichten medio dit jaar de duidelijke voorkeur te hebben.”

Op basis van het inflatierapport van maart heeft Pimco de inflatieprognose iets naar boven bijgesteld. “Waar wij voor eind 2024 eerder uitgingen van een jaar-op-jaar kern-CPI van ergens tussen 3%-3,5%, hebben we onze verwachting nu bijgesteld naar 3,5% of iets daarboven.”

De CPI- en werkgelegenheidsrapporten van maart versterken het standpunt van Pimco dat de Fed het monetaire beleid waarschijnlijk geleidelijker zal versoepelen dan haar tegenhangers in andere ontwikkelde markteconomieën. “Er is zelfs een niet te verwaarlozen mogelijkheid dat de Fed in 2024 helemaal geen renteverlagingen doorvoert - en de marktprijzen suggereren dat beleggers deze mogelijkheid ook zien.”