Navbar logo new
Bemoedigende vooruitzichten voor aandelen uit opkomende markten
Calendar23 Apr 2024
Fondshuis: Lazard

Door James Donald, Managing Director, Portfolio Manager/Analist en Hoofd Opkomende Markten bij Lazard Asset Management

James donald
James Donald
Aandelen uit opkomende markten blijven een van de slechtst geprijsde beleggingscategorieën wereldwijd, met een hoge en verbeterende winstgroei en financiële productiviteit, zoals rendement op eigen vermogen, rendement op vrije kasstroom en dividendrendement. De economische groei - en het optimisme - van opkomende markten wordt niet alleen gedreven door China, maar begint ondanks neerwaartse risico's ook toe te nemen nu de groei van ontwikkelde markten vertraagt.

De aandelenmarkten in de opkomende wereld, zoals gemeten door de MSCI Emerging Markets Index, daalden met 4,7% aan het begin van 2024, de grootste underperformance voor de maand januari sinds 1998. Het marktsentiment verzwakte omdat beleggers de kracht van de Amerikaanse economie zagen als een teken dat de Federal Reserve de rente langer hoog zou houden. De prestaties verbeterden in februari en maart en eindigden het eerste kwartaal 2,4% hoger. Hoewel het aan AI gerelateerde optimisme de technologie-intensieve markten zoals Taiwan en Zuid-Korea een impuls gaf, was de stimulans voor de ontwikkelde markten sterker, waarbij de S&P 500 Index bijna 11% hoger eindigde en de MSCI World Index bijna 9%.

Belangrijkste risico's

Wij zijn van mening dat opkomende markten een van de slechtst geprijsde beleggingscategorieën ter wereld blijven met een hoge en verbeterende winstgroei en financiële productiviteit, zoals rendement op eigen vermogen, rendement op vrije kasstroom en dividendrendement. Opkomende economieën genieten een economische groeipremie ten opzichte van ontwikkelde markten - de economische groei van opkomende markten, die niet alleen door China wordt aangedreven, begint nu hoger te worden nu de groei van ontwikkelde markten vertraagt. De neerwaartse risico's voor de opkomende markten blijven echter bestaan, vooral door de komende Amerikaanse verkiezingen, de aanhoudende tegenwind in China en de toenemende spanningen in het Midden-Oosten.

Redenen voor toenemend optimisme - en veranderende meningen

De bereidheid van beleggers wereldwijd om in aandelen uit opkomende markten te beleggen blijft lauw. Maar om de volgende redenen blijven de vooruitzichten bemoedigend voor de beleggingscategorie:

- De relatieve groei van het bbp van de opkomende versus ontwikkelde markten versnelt: Momenteel verloopt de economische groei in de verschillende regio's niet synchroon, wat volgens ons zou moeten resulteren in evenwichtigere groeivooruitzichten wereldwijd. De economische groei in de opkomende markten, die niet alleen door China wordt aangedreven, begint nu te stijgen naar 4,0% in 2024, terwijl de groei in de ontwikkelde landen vertraagt naar 1,4%.
- Winstgroei versnelt opnieuw: Na een scherpe daling in 2021 en 2022 zijn de winstverwachtingen voor 2024 en 2025 voor de opkomende markten hoger dan voor ontwikkelde, inclusief de Verenigde Staten. De consensus voor de winstgroei voor opkomende markten in 2024 en 2025 is respectievelijk bijna 19% en 15%, vergeleken met minder dan 11% en 13% in de Verenigde Staten.
- Aantrekkelijke waarderingen: Naar onze mening zijn opkomende markten een van de slechtst geprijsde beleggingscategorieën wereldwijd, met waarderingen die zeer goedkoop blijven in vergelijking met aandelen uit de Verenigde Staten. Op basis van een koers-winstmultiplicator worden opkomende markten verhandeld tegen 12,0x, vergeleken met 18,9x voor Duitse aandelen en 21,7x voor de Verenigde Staten. Na verloop van tijd kan deze waarderingsdiscount van meer dan 30% afnemen als gevolg van een sterkere winstgroei van de opkomende markten, een herstellende winstgevendheid van de opkomende markten, een aantrekkelijk rendement op de vrije kasstroom en dividendrendement en een toenemende economische groeipremie in het voordeel van de opkomende markten.
- Wereldwijde monetaire versoepeling: De belangrijkste centrale banken van de opkomende markten zijn dit jaar al begonnen met het versoepelen van het monetaire beleid. De Fed zal naar verwachting in de tweede helft van dit jaar beginnen met het verlagen van de rente, wat een meer ondersteunende omgeving voor aandelen uit opkomende markten zou bieden.
- Diversificatie van Amerikaanse aandelen: Wereldwijde beleggers die hun portefeuilleallocaties willen diversifiëren en zich willen beschermen tegen een risico op waarderingsverlaging van Amerikaanse aandelen, kunnen aandelen uit opkomende markten toevoegen aan hun portefeuille. Lage positionering van beleggers: opkomende markten blijft een ondervertegenwoordigde beleggingscategorie. Wereldwijd zijn beleggers voor 5,2% gealloceerd in aandelen uit opkomende markten. Een terugkeer naar een gemiddelde allocatie van 8,4% over 20 jaar zou een instroom betekenen van $ 912 miljard, of ongeveer 62% van de huidige opkomende markten activa onder beheer.