Navbar logo new
China: Lage obligatierente gaat in tegen wereldwijde trend
Calendar26 Apr 2024
Thema: China
Fondshuis: Lazard

Door Julien-Pierre Nouen, directeur economische studies en gemengd beheer bij Lazard Frères Gestion

De rente op langlopende staatsobligaties stijgt wereldwijd, behalve in China, waar de dalingen sinds het begin van het jaar tot een historisch dieptepunt hebben geleid. Met een daling tot onder de 2,30% bevindt het rendement op Chinese 10-jaars staatsobligaties zich in een unieke positie, omdat het nu onder het dieptepunt ligt dat in het voorjaar van 2020 werd bereikt.

Het groeiende rendementsverschil tussen China en de rest van de wereld, niet in de laatste plaats de VS, kan een neerwaartse druk uitoefenen op de Chinese munt, vooral als de instroom van kapitaal aanzienlijk afneemt.

Terwijl de lage Chinese rendementen in contrast staan met de solide groei van 5,3% in het eerste kwartaal (op jaarbasis), blijft de inflatie in China dicht bij nul en worden de groeivooruitzichten belemmerd door aanzienlijke uitdagingen in de vastgoedsector. De situatie onderstreept hoe geïsoleerd het financiële systeem van China is van de rest van de wereld en hoe weinig het wordt beïnvloed door de mondiale financiën.

Deze neiging om wereldwijde trends te negeren vergroot de noodzaak om de Chinese economie nauwlettend in de gaten te houden

Chinese bonds