Navbar logo new
MARKTCOMMENTAAR : "Het is het Franse deficit dat zorgen baart".
Calendar08 Jul 2024
Thema: Beleggen
Fondshuis: Pictet
Pictet brand logo


Nu de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen over een paar dagen wordt gehouden, zal het begrotingstraject van Frankrijk de komende maanden serieus moeten worden bijgesteld.


Tijdens zijn recente bezoek aan Brussel besprak Christopher Dembik (Senior Investment Adviser bij Pictet Asset Management) de recente gebeurtenissen in Frankrijk. "We hebben veel sensatiebeluste commentaren gehoord, die niet altijd overeenkomen met de realiteit van de cijfers. De beste indicator voor het monitoren van deze crisis en om te zien of er een risico is op besmetting naar andere Europese landen, is nog steeds de obligatiemarkt.”


Oplopend tekort


Hij stelt vast dat de kloof tussen het Franse rentetarief en dat van Duitsland nog verder is toegenomen na de ontbinding van de Nationale Assemblee, hoewel deze al fors groter was geworden sinds begin 2022. "Destijds was deze 30 basispunten (0,30%), en deze was al opwaarts gericht vóór de verkiezingen. Sindsdien is hij gestegen tot 80 basispunten (0,80%) en heeft zich gestabiliseerd rond dit niveau. Deze verbreding weerspiegelt vooral een groeiende onzekerheid bij beleggers over het traject van de schuld, die niet zozeer verband houdt met het verkiezingsproces als wel met de evolutie van het begrotingstekort in de afgelopen jaren."


Hij stelt daarom dat de echte vraag niet is wat de politieke kleur van de volgende regering zal zijn, maar welke beslissingen er zullen worden genomen met betrekking tot het schuldentraject. "We gaan dit jaar uit van een tekort van 5,5% voor Frankrijk, wat een budgettaire inspanning van ongeveer 15 miljard euro zal vereisen in de tweede helft van het jaar. Als de volgende regering het tekort niet aanpakt, zal de Franse schuld zich tegen 2028 stabiliseren rond 115% van het BBP volgens de projecties van het IMF, terwijl die van Portugal in dezelfde periode slechts 80% van het BBP zal bereiken."


Hij stelt daarom dat we moeten stoppen met het vergelijken van Frankrijk en Duitsland, en in plaats daarvan Frankrijk moeten vergelijken met de Iberische landen. "Hoewel we kunnen debatteren over de politieke kleur van de volgende regering, is het duidelijk dat er in ieder geval geen speelruimte zal zijn voor dure maatregelen, omdat er een onmiddellijke sanctie van de markt en de Europese Commissie zal zijn."


Verlaging van de uitgaven


Ondertussen schat Christopher Dembik dat er geen gevaar is voor besmetting van de Franse problemen naar andere Europese landen, en de eerste veilingen uitgevoerd door de Franse schatkist sinds de verkiezingen zijn goed verlopen. "De vraag blijft aanwezig, maar als er niets wordt gedaan om de tekorten te beheersen, zal de 10-jaars rente blijven stijgen richting 4% omdat investeerders overtuigd moeten worden om Franse schuld aan te houden."


Hij schat dat de inspanningen vooral aan de kant van de overheidsuitgaven moeten worden geleverd in plaats van een verhoging van de belastingen, gezien de staat van de vraag en omdat de belastingen al bijzonder zwaar zijn vergeleken met andere Europese landen. "Gezien de lage investeringen door bedrijven, zal het verhogen van de belastingen niet de beste hefboom zijn om op lange termijn rijkdom te creëren."


Assetallocatie


Wat de assetallocatie betreft, benadrukt Christopher Dembik dat hij geen Franse staatsobligaties aanhoudt en slechts een kleine blootstelling heeft aan aandelen via bepaalde luxegoederenbedrijven. "Wij zien echter geen risico in Franse activa en volatiliteit zal een goede koopkans bieden. In tegenstelling tot sommige van onze concurrenten geloven wij niet dat het Franse verkiezingsproces zou moeten leiden tot een onderweging van Franse aandelen, of van de Europese markten als geheel.


"Voor de rest blijven we sterk overwogen in de Verenigde Staten, omdat we verwachten dat de positieve beursprestaties op lange termijn zullen aanhouden, met een groei die geleidelijk vertraagt naar 2% en die de Federal Reserve zal toelaten om in 2024 slechts één belangrijke renteverlaging door te voeren, waarschijnlijk tegen het einde van het jaar.”


Hij wijst er ook op dat het Amerikaanse begrotingstekort niet echt een probleem is in vergelijking met Frankrijk. "Een tekort is fundamenteel geen probleem als het goed wordt toegewezen en zich vertaalt in aanzienlijke productiviteitswinsten. En de markt herinnert zich ook dat de VS in het verleden altijd in staat is geweest om hun tekort snel en drastisch terug te dringen.”


Japanse diversificatie


Wat sectoren betreft, blijft hij overtuigd van de vooruitzichten voor aandelen die zijn blootgesteld aan artificiële intelligentie, die de kern vormt van een industriële revolutie die de komende jaren alle sectoren van de economie zal beïnvloeden. "NVidia bevindt zich in het hart van deze evolutie en de groep heeft duidelijk begrepen dat het zich niet alleen kan blijven richten op de ontwikkeling van chips, die op een dag te maken zal krijgen met een nieuwkomer.”


Naast Amerikaanse technologie blijft hij ook overtuigd van de langetermijnvooruitzichten voor de Japanse markt, die relatief weinig blootgesteld is aan het thema artificiële intelligentie. Naar verwachting zal de binnenlandse consumptie geleidelijk versnellen dankzij de toename van de koopkracht.


"Japan is ook de beste manier om rendement te genereren, met toonaangevende bedrijven die aanzienlijke cash te verdelen hebben. Deze markt biedt ook een goede diversificatie ten opzichte van onze allocatie aan technologie en de dollar. Deze positionering geeft ons ook blootstelling aan China zonder dat we direct in het land hoeven te beleggen, dat nog steeds te kampen heeft met grote uitdagingen en een groeiend wantrouwen van internationale beleggers.”