Door Jane Wadia, Head of Sustainability, Core Products & Clients
Beleggers in aandelen en obligaties met doelstellingen op het gebied van koolstofneutraliteit kunnen hun kapitaalallocatie op twee manieren benaderen.
De eerste benadering, gebaseerd op decarbonisatie, bestaat uit het zoeken naar beleggingsmogelijkheden die verband houden met de overgang naar een koolstofarme economie, terwijl de blootstelling aan koolstofemissies wordt verminderd. Dit betekent voornamelijk investeren in bedrijven die zich inzetten voor de implementatie van robuuste en geloofwaardige transitieplannen. De tweede benadering houdt in dat kapitaalstromen worden gericht op bedrijven die klimaat- en biodiversiteitsgerelateerde oplossingen bieden en zo een positieve en meetbare impact hebben op het milieu.
Portefeuillebeheerders hebben nu toegang tot steeds betrouwbaardere en uitgebreidere gegevens voor een steeds breder scala aan activa. Door bedrijven eenvoudiger en nauwkeuriger te beoordelen, kunnen ze hun beleggingsuniversum verbreden ten gunste van beleggers die verantwoord willen beleggen. Maar hoewel de beschikbaarheid van gegevens een eerste vereiste is, is het ook essentieel dat vermogensbeheerders de expertise in huis hebben om de nuances en beperkingen te begrijpen. Dit blijft een belangrijk element in geïnformeerde besluitvorming.
Biodiversiteit
Biodiversiteit is een opkomende maar snel groeiende investeringsmogelijkheid. Volgens een rapport van het World Economic Forum uit 2022 zou bijna de helft van het wereldwijde BBP afhankelijk zijn van biodiversiteit.1 We worden ons ook steeds meer bewust van de nauwe relatie tussen biodiversiteit en klimaatverandering. Het verlies aan biodiversiteit heeft gevolgen voor de klimaatverandering, zoals blijkt uit ontbossing, waardoor bossen hun rol als natuurlijke koolstofputten verliezen. Omgekeerd is klimaatverandering de op één na grootste oorzaak van biodiversiteitsverlies. Daarom leggen veel beleggers, vooral die met doelstellingen op het gebied van koolstofneutraliteit, steeds meer nadruk op biodiversiteit in hun beleggingsstrategieën.
Hoewel biodiversiteit complexer lijkt dan klimaatverandering, is het bemoedigend dat er nu manieren zijn om het te integreren in beursgenoteerde en particuliere marktbeleggingen. We zien met name een groeiende vraag naar speciale beleggingsoplossingen voor biodiversiteitsaandelen.
Beleggers willen ook dat hun vermogensbeheerders biodiversiteit in hun portefeuilles integreren, zowel als onderdeel van hun engagementactiviteiten als om bedrijven die niet aan hun beleid voldoen uit te sluiten waar nodig, en om hen te helpen inzicht te krijgen in de blootstelling van hun portefeuilles aan risico's die verband houden met biodiversiteitsverlies.
Strategieën voor koolstoftransitie
Koolstoftransitiestrategieën worden steeds populairder als een manier om het koolstofarm maken van de economie te ondersteunen door het kapitaal van investeerders te sturen. Ze maken het mogelijk om toezeggingen en investeringen ten gunste van een koolstofarme economie in de praktijk te brengen. Deze trend is zichtbaar in zowel aandelen- als obligatiebeleggingen. Deze strategieën, die beleggen in bedrijven die zich concreet en geloofwaardig hebben gecommitteerd aan koolstofneutraliteit, hebben een tweeledig doel: de ontkoling financieren en tegelijkertijd een financieel rendement bieden. Ze zijn gericht op beleggers die hun duurzaamheidsbeloften willen nakomen zonder dat dit ten koste gaat van de financiële prestaties van hun beleggingen.
We zien ook een groeiende vraag naar PAB ETF's, d.w.z. ETF's die zijn afgestemd op de Overeenkomst van Parijs en die relevante toewijzingsbouwstenen bieden voor beleggers die op zoek zijn naar eenvoudige en efficiënte toegang tot belangrijke markten en tegelijkertijd een koolstofarme doelstelling nastreven.
Groene obligaties
Groene obligaties zijn al lang een instrument dat wordt gebruikt door obligatiebeheerders en een beleggingsstrategie op zich, en het aantal uitgiften blijft groeien.2 Beleggers worden zich geleidelijk bewust van de diversiteit van sectoren die nu groene obligaties uitgeven. Steeds meer klanten beleggen in groene obligaties als onderdeel van hun globale geaggregeerde allocatie, naast hun beleggingen in 100% groene obligatieportefeuilles. Deze trend wordt gedreven door de uitbreiding van de markt voor groene obligaties en zal naar verwachting de komende jaren aanhouden.
Beleggers moeten echter bijzonder selectief zijn met betrekking tot deze beleggingscategorie. Daarom hebben we een kader ontwikkeld voor de beoordeling van groene, sociale en duurzame obligaties op basis van de duurzaamheidsstrategie van de emittent, het inkomstenbeheer, de soorten gefinancierde projecten en de impactrapporten. We beoordelen ook de bijdrage en afstemming van deze obligaties op de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. Op deze manier screenen we ongeveer 25% van het universum van groene obligaties, waardoor onze klanten kunnen bijdragen aan de financiering van wat wij beschouwen als de meest relevante en impactvolle projecten.
Of het nu gaat om biodiversiteit, de overgang naar een koolstofarme economie of groene obligaties, betrokkenheid bij bedrijven blijft essentieel om hen te ondersteunen bij de overgang. Als vermogensbeheerder met een lange staat van dienst op het gebied van duurzaamheid zijn wij van mening dat desinvesterings- en uitsluitingsbeleid weliswaar een belangrijke rol spelen, maar niet de beste en ook niet de enige manier zijn om koolstofarme doelen te bereiken. Wij geloven dat betrokkenheid een dynamisch proces is dat verandering mogelijk maakt en door beleggers wordt erkend als een effectieve manier om bedrijven ter verantwoording te roepen, door middel van regelmatige dialoog en stemmen op aandeelhoudersvergaderingen.