Navbar logo new
”Groeilandenobligaties zijn een goede manier om te diversifiëren in 2025"
Calendar26 Dec 2024
Thema: Beleggen
Fondshuis: Pictet
Pictet brand logo


Door Frédéric Lejoint.

De toenemende economische divergentie tussen de VS en Europa zal de aantrekkingskracht van Amerikaanse aandelen vergroten.


Christopher Dembik (Investment Strategy Adviser bij Pictet Asset Management) hield onlangs zijn laatste maandelijkse webinar van 2024, een gelegenheid om de balans op te maken van het afgelopen jaar en een aantal richtlijnen te geven voor beleggers in de aanloop naar een spannend en volatiel 2025. En om de vraag te beantwoorden over de noodzaak om terug te keren naar Europese aandelen, wanneer de vooruitzichten voor de aandelenmarkt de voorkeur lijken te geven aan blootstelling aan Amerikaanse technologie.



Dembik christopher 2 1280x1280


Geen crisis


"Aan de Europese kant zijn de indices onlangs onder druk gezet door de onzekerheid over de Franse politieke situatie, hoewel we erop willen wijzen dat we ons niet in een schuldencrisis of recessiescenario bevinden". Hij wijst erop dat de Franse overheid zonder problemen blijft herfinancieren, met een 10-jaars rente die grotendeels beheersbaar blijft voor de Franse schatkist en aantrekkelijk voor beleggers.


"In de kwestie die op gang kwam na de stemming over de motie van afkeuring overtrof de vraag het aanbod met een factor drie, dus we moeten voorkomen dat we vervallen in deze thema's van financiële crisis, die niet overeenkomen met wat er in de markt gebeurt. Hoewel het rendementsverschil met Duitsland groot is, wijst dit geenszins op paniek op de obligatiemarkt".


Europese inzinking


Hij merkt ook op dat de Amerikaanse markt sinds de herfst bullish is, met de S&P500 index die nu meer dan 50% van de wereldwijde kapitalisatie vertegenwoordigt, en met stromen die blijven toestromen naar deze markt, vooral vanuit de eurozone. "Het zou verleidelijk zijn om van het nieuwe jaar te profiteren om meer blootstelling aan Europa te krijgen en te profiteren van aantrekkelijke waarderingen. We hebben hier echter onze twijfels over.


Christopher Dembik wijst erop dat een aantal factoren beleggers in de richting van Amerikaanse aandelen blijft duwen. "Het succes van ETF's is de drijvende kracht achter deze groei, terwijl de revolutie op het gebied van artificiële intelligentie een fenomeen blijft dat onmiskenbaar verbonden is met de Amerikaanse markt. Zelfs over zeer lange perioden zijn de Europese markten er nooit in geslaagd om de S&P500-index duurzaam te verslaan, voornamelijk vanwege een te grote blootstelling aan sectoren die weinig toegevoegde waarde genereren en de moeilijkheid om een geavanceerde technologiesector te ontwikkelen.


Op de lange termijn heeft de S&P500-index de afgelopen eeuw een geannualiseerd rendement van tussen de 9% en 10% opgeleverd. "De omstandigheden zijn rijp voor een rally in Amerikaanse aandelen die zal aanhouden tot in 2025, met een instroom van $140 miljard sinds de verkiezing van Donald Trump, waaraan we aandeleninkoopprogramma's, grote bedragen geparkeerd in geldmarktfondsen en winsten die stevig georiënteerd blijven moeten toevoegen".


Onderhandelde tarieven


Omgekeerd is hij sceptisch over het vermogen van Duitsland om een snel herstel in te zetten, gezien de aanhoudende crisis in de Duitse productiesector. Bijna 50% van de bedrijven zegt moeite te hebben met het vullen van hun orderportefeuilles. "Dit Duitse structurele probleem heeft te maken met energie en met de moeilijkheid om O&O, dat traditioneel geconcentreerd was in de automobielsector, om te buigen naar andere activiteitensectoren. Het economisch momentum in Europa zal de komende kwartalen dan ook zeer zwak blijven."


Aan de andere kant is hij van mening dat de impact van de dreiging van invoerrechten door de Verenigde Staten waarschijnlijk is overdreven door de markten. "Het effect op de indexen en de groei zal beperkt blijven, met veel communicatie maar weinig concrete maatregelen. De Europese autoriteiten hebben al aangekondigd dat ze bereid zijn om te onderhandelen, omdat onze economieën niet de wapens hebben om een grootschalige handelsoorlog te voeren".


Vooruitkijkend naar 2025 denkt hij dat het risico op politieke ontwrichting in Europa hoog zal blijven, met verkiezingen in het vooruitzicht in Duitsland en Frankrijk, maar ook in landen die al verzwakt zijn, zoals Spanje en Nederland. "In termen van stromen zal dit risico niet-Europese beleggers aan het denken zetten en hen vrijwel zeker doen kiezen voor de Verenigde Staten, waar rendementen gegarandeerd zijn zonder politiek risico.


Aantrekkelijke groeilanden


Om weg te diversifiëren van de Amerikaanse markt, wijst Christopher Dembik erop dat in dollar luidende schuld van opkomende markten nu gunstig kan worden bekeken, vooral voor landen als Egypte, Turkije, Argentinië en Nigeria. "We zijn ervan overtuigd dat de dollar in 2025 sterk zal blijven, wat traditioneel slecht nieuws is voor opkomende landen. Maar de economische fundamenten van veel van deze landen zijn nu veel sterker dan in het verleden, met een buitenlandse schuld die binnen de perken en houdbaar is, en extreem aantrekkelijke rendementen" van tussen de 7 en 8% voor schuld in dollar.


Tot slot schetste Christopher Dembik ook de belangrijkste thema's voor 2025, waaronder een verschil in groei tussen Europa en de Verenigde Staten, de mogelijke terugkeer van de Amerikaanse inflatie, dalende energieprijzen en de dominantie van de dollar. "We zullen ook moeten kijken naar de prioriteiten die de Chinese Communistische Partij in maart naar voren brengt, en in het bijzonder of er daadwerkelijk geld wordt uitgetrokken om de consumptie te stimuleren".