Navbar logo new
Janus Henderson: AI trekt in 2025 groter deel van economie naar zich toe
Calendar31 Dec 2024
Thema: Beleggen
Fondshuis: Janus Henderson

- Technologische golven zoals AI zijn doorgaans langdurig, gezien het potentieel om meerdere sectoren te ontwrichten en de omvang van de benodigde investeringen. Net als bij eerdere technologische golven kunnen beleggers veel volatiliteit verwachten.
- Naarmate de AI-golf in 2025 doorrolt, zullen de mega-techbedrijven een nog groter aandeel uit de bredere economie naar zich toe trekken.
- Een focus op de fundamentele factoren en het potentieel van bedrijven die de disruptie aansturen – in plaats van bedrijven die erdoor worden getroffen – is essentieel voor een beleggingsrendement in de technologiesector.

Hoe lang zal de AI-golf duren?

Na twee opeenvolgende jaren van dubbelcijferige rendementen vragen beleggers zich af of de beleggingsmogelijkheden in generatieve kunstmatige intelligentie (gen AI) hun hoogtepunt hebben bereikt en of we ons op het toppunt van de AI-hypecyclus bevinden. Hoewel de gen AI "vierde golf" van technologie niet meer in de beginfase zit, meent Alison Porter, portefeuillebeheerder bij Janus Henderson, dat beleggers de duur en omvang van de benodigde investeringen nog steeds onderschatten, evenals de langdurige ontwrichting en voordelen die het zal opleveren.

Technologiegolven rollen lang door

Een technologiegolf is iets anders dan een thema (zoals cybersecurity of schone technologie); het vereist brede investeringen in de volledige technologische stack, van hardware tot applicaties. Eerdere golven, zoals internet en de mobiele cloud (versneld door de iPhone in 2007), tonen dat schaal en infrastructuur eerst gebouwd moeten worden voordat baanbrekende applicaties volledig ontwikkeld en geadopteerd worden.

De huidige AI-golf volgt ditzelfde patroon. Investeringen in AI-datacenters en vraag naar versnelde rekenkracht (van bijv. NVIDIA) zijn ongekend, maar een nieuwe interface of randapparaat is nog niet verschenen. Deze golf transformeert sectoren zoals financiën, gezondheidszorg, en transport, en AI-assistenten worden steeds gangbaarder. Geduld is cruciaal voor beleggers om te profiteren van deze ingrijpende en veelbelovende technologische ontwikkeling.

Volatiliteit is te verwachten, niet te vrezen

Net als bij eerdere technologische golven, moeten beleggers er niet vanuit gaan dat de ontwikkeling en adoptie van generatieve AI lineair verloopt. Er zijn knelpunten in de ontwikkeling van infrastructuur en de beschikbaarheid van chips. Eerdere golven duurden doorgaans meer dan zes jaar en leverden buitengewone rendementen op, maar gingen ook gepaard met aanzienlijke volatiliteit en frequente koersdalingen.

Een ander politiek regime in de VS zal extra volatiliteit veroorzaken door herziening van belastingen, importtarieven en regelgeving. Technologie en AI zijn nationale prioriteiten voor veel landen en spelen een centrale rol in deglobalisatie- en reïndustrialisatiestrategieën. Hoewel dit de volatiliteit vergroot, zal het ook de vraag naar infrastructuur en ontwikkelingen zoals autonoom rijden stimuleren, versneld door nieuwe federale wetgeving.

AI geeft technologie superpower

De uitrol van infrastructuur en applicaties voor generatieve AI zal naar verwachting jaren duren. Naarmate de generatieve AI-golf rijpt, zal de ontwrichting in veel andere sectoren versnellen – net zoals dat in het verleden is gebeurd. De technologiesector blijft voorlopig zwaar investeren in onderzoek en ontwikkeling, waarmee het zijn vermogen ondersteunt om aantrekkelijke rendementen voor beleggers te genereren.

Tien jaar geleden presteerden zeven van de grootste tien technologiebedrijven beter dan de bredere MSCI All World Index, terwijl slechts vier beter presteerden dan de technologie-index zelf. Technologie blijft een markt waar "de marktleiders het meeste pakken"; hogere groei wordt niet automatisch gegarandeerd door simpelweg te kiezen voor kleinere bedrijven. Bedrijven met een grote gebruikersbasis en platformen kunnen nieuwe producten sneller opschalen dankzij hun aanzienlijke middelen. Alleen voorkeur voor bedrijfsgrootte of smalle thematische focus is geen betrouwbare strategie gebleken in de technologiesector.

Janus Henderson blijft enthousiast over de vooruitzichten voor technologieaandelen. De focus van de Brits-Amerikaanse vermogensbeheerder blijft liggen op het vinden van leiders binnen de sector door de hypecyclus te doorgronden. Janus Henderson is ervan overtuigd dat beleggers kunnen profiteren door zich te richten op bedrijven en sectoren die de ontwrichting aansturen, in plaats van deze te ondergaan.