Johan Van Geeteruyen, CIO Fundamental Equity bij DPAM, geeft zijn visie op de tweede ambtstermijn van Trump en wat dit betekent voor beleggers. Bij DPAM blijven ze een voorkeur hebben voor de VS.
"Tijdens zijn eerste speech als president zette Trump zijn prioriteiten voor zijn tweede termijn uiteen, met een sterke nadruk op het snel terugdraaien van veel beleid van de regering-Biden. Hij kondigde agressieve maatregelen aan op het gebied van grensbewaking, energie en zo meer. Het centrale thema was de voortdurende nadruk op de uitzonderlijke positie van de Verenigde Staten. Met presidentiële besluiten over handel, energie, immigratie, gezondheidszorg, een bevriezing van regelgeving en de oprichting van het Department of Government Efficiency (DOGE), onderstreepte hij de belangrijkste thema's uit zijn toespraak. Op de korte termijn zal de markt zich waarschijnlijk focussen op pogingen om de Amerikaanse energieproductie te boosten, de gevolgen van immigratiebeperkingen en de invoering van nieuwe tarieven.
In zijn handelsmemorandum roept Trump ertoe op om handelsrelaties te herzien en stelt hij een assertieve handelsaanpak voor, waarbij hij mogelijk al vanaf 1 februari nieuwe tarieven zal invoeren. De verwachting is dat de Amerikaanse economie opnieuw een jaar van minimale of geen recessie zal doormaken. Een expansief begrotingsbeleid zal opnieuw de effecten van een nog steeds enigszins restrictief monetair beleid compenseren. Het oplopende tekort zal de inflatie aanjagen, wat de rente hoog houdt en de dollar sterk. Momenteel zijn de financiële omstandigheden gunstig voor groei.
Zoals BCA Research treffend opmerkt in zijn "Daily Insight": de regering-Trump zal eerder proactief dan reactief zijn, eerder unilateraal dan multilateraal, en eerder agressief dan gematigd op het gebied van wereldhandel en immigratie. Is dat een potentieel risico? De Federal Reserve zou de rente moeten verhogen als Trump aanzienlijk hogere tarieven en massale deportaties doorvoert, met een sterke versnelling van de inflatie tot gevolg. Trump is echter enigszins beperkt, aangezien hoge inflatie en stijgende obligatierentes niet welkom zijn op de markten. Bovendien heeft Trump nog steeds het Congres nodig om belangrijke punten van zijn agenda goed te keuren (zoals uitbreidingen van belastingen en wijzigingen in bestaande wetten), wat betekent dat de economische impact pas na een tijd zichtbaar zal worden. De belangrijkste conclusies uit onze vooruitzichten voor 2025 blijven dan ook geldig. De VS blijft onze voorkeur genieten, gevolgd door Europa."