Terwijl de derde privak van Top Tier Access nog steeds op zoek is naar investeerders, heeft de Belgische vermogensbeheerder – opgericht in 2020 – net een vierde private equity-fonds gelanceerd met een meer Europese invalshoek.
Door Frédéric Lejoint./p>
Top Tier Access bestaat momenteel uit een team van acht personen, verdeeld over twee luiken: een team dat zich richt op fondsenwerving bij klanten, en een team dat zich bezighoudt met de selectie van gespecialiseerde private equity-fondsen. "Beide teams zijn het gewoon om nauw samen te werken. We zijn vaak met vijf of zes mensen aanwezig bij gesprekken met klanten of fondsbeheerders," legt oprichter Sam Desimpel uit. "Zelf focus ik voornamelijk op de fondsenwerving en maak ik deel uit van het investeringscomité, waar we de uiteindelijke investeringsbeslissingen nemen. Daarnaast heb ik een juridische achtergrond, waardoor ik me ook bezighoud met de fiscale aspecten van onze producten."
Investeerdersprofiel
"Onze investeerders zijn voornamelijk family offices, vaak industriële families die op zoek zijn naar een goede bestemming voor hun dividenden. Daarnaast trekken we ook veel professionals uit de sector aan – mensen die zelf ervaring hebben met private equity. Ze kennen het vak, analyseren de fondsen waarin wij investeren, en komen tot de conclusie dat het niet slecht is om via Top Tier Access in te stappen. Zeker gezien onze tarieven, die relatief scherp zijn binnen de sector."
Geleidelijk investeren
Gezien de onzekerheden die het tempo van private equity-markten beïnvloeden, raadt Sam Desimpel aan om elke twee jaar te investeren: "Zo ben je zeker dat je de juiste jaargangen meepikt. Dit is bovendien geen slecht moment om in te stappen, want we bevinden ons in een kopersmarkt met nog steeds aantrekkelijke prijzen."
Sinds de jaren ’90 kiezen steeds meer bedrijven ervoor om privé te blijven of van de beurs te verdwijnen. "Het voordeel van private equity is dat de kans op verlies kleiner is. Als een onderneming ondermaats presteert, kunnen aandeelhouders tussenkomen. Op de beurs heb je als aandeelhouder vaak geen andere keuze dan te verkopen als het misloopt."
Winstgevende bedrijven
Top Tier Access beheert inmiddels zo’n 250 miljoen euro, verdeeld over vier fondsen, waarvan er twee volledig geïnvesteerd zijn. Tot nu toe investeerde men in 28 externe private equity-fondsen, vooral in buyout-fondsen – fondsen die meerderheidsbelangen nemen in bedrijven, ze operationeel verbeteren en later met winst verkopen.
"Het voordeel van buyouts is dat het vaak gaat om al winstgevende bedrijven met een beperkt operationeel risico," aldus Desimpel. "Het zijn meestal geen bekende namen, maar het gaat wel om ondernemingen die essentiële producten of diensten leveren, met stabiele inkomstenstromen."
Strenge selectie
"Ons universum bestaat uit meer dan 2.500 buyout-fondsen," zegt Yana Rudenko, Investor Relations Manager bij Top Tier Access. "We krijgen gemiddeld één dossier per dag binnen. Meestal selecteren we slechts één op vijf, want we zoeken teams die al eerder hun waarde bewezen hebben, een goede reputatie hebben én consistente resultaten kunnen voorleggen – niet gebaseerd op toevalstreffers."
"We zijn ook voorzichtig met fondsen die hun rendement vooral via hefboomfinanciering realiseren. Bij interessante dossiers voeren we gedurende twee maanden diepgaand onderzoek, inclusief gesprekken met CEO’s van de bedrijven waarin het fonds investeert, zodat we een goed onderbouwd dossier kunnen voorleggen aan het investeringscomité."
Europese focus
"Momenteel zijn we kapitaal aan het ophalen voor twee producten," vervolgt Yana Rudenko. Het eerste product is vergelijkbaar met eerdere fondsen van Top Tier Access: een brede spreiding over kwalitatieve private equity-fondsen in Europa en de VS, die moeilijk toegankelijk zijn voor Belgische beleggers.
"Voor dit fonds hebben we al drie investeringen gedaan. We hebben nog anderhalf jaar om het resterende kapitaal op te halen en te investeren in zeven andere fondsen."
Het tweede product focust op fondsen die investeren in kleine en middelgrote Europese bedrijven. "Fondsen van kleinere omvang presteren doorgaans beter," zegt Desimpel. "Bovendien is het makkelijker om toegang te krijgen tot Europese bedrijven en fondsbeheerders. En gezien de geopolitieke spanningen verkiezen sommige investeerders momenteel om binnen Europa te blijven."
Sectorale spreiding
Net zoals bij eerdere producten ligt het minimumbedrag voor deelname op €250.000, met een aanbevolen looptijd van tien jaar. "In onze fondsen beperken we ons tot tien onderliggende fondsen – minder dan gemiddeld in de sector. We kiezen bewust voor complementaire posities, met verschillende sectorale blootstellingen zoals technologie, consumentengoederen, gezondheidszorg en industriële waarden."
"Sectoren zoals chemie, vastgoed, financiën of grondstoffenproducenten nemen we meestal níet op in onze fondsen."