De aankondiging van Donald Trump op Liberation Day richtte zich expliciet tegen industriële bedrijven die exporteren naar de Verenigde Staten. Toch blijven er volgens State Street SPDR ETFs wereldwijd en in Europa diverse structurele groeifactoren intact voor deze sector. Rebecca Chesworth, sectorstrateeg bij SPDR ETFs: “Wij zien dit eerder als een instapmoment dan een reden tot paniek. Vooral Europese defensie-uitgaven bieden uitzicht op structurele vraaggroei, die verder gaat dan alleen defensiebedrijven.”
De onzekerheid over mogelijke handelsbelemmeringen weegt op fabrikanten van elektrische apparatuur en industriële machines met een internationale afzetmarkt. Ook rederijen en luchtvrachtbedrijven zijn kwetsbaar, als handelsvolumes echt afnemen. Toch kan de herschikking van wereldwijde waardeketens juist kansen bieden. Bedrijven die actief zijn in de herindustrialisering zoals de bouw van nieuwe productiefaciliteiten, logistieke knooppunten en distributienetwerken kunnen profiteren van reshoring-trends.
Een van de belangrijkste pijlers voor de sector Industrials is het oplopende defensiebudget in Europa. Naar verwachting zal de financiering hiervoor deels komen uit het Europese ReArm Europe-plan ter waarde van €800 miljard, aangevuld met nog eens €500 miljard uit Duitsland. Ook het VK verhoogt zijn defensiebegroting. Chesworth: “Deze investeringsgolf zal de vraag naar Europese industriële capaciteit doen toenemen. Lokale spelers kunnen hiervan direct profiteren.”
Naast defensie speelt ook infrastructuur een steeds grotere rol als groeimotor. In de VS ligt de nadruk op de vernieuwing van transport- en nutsvoorzieningen, mede gefinancierd via de Inflation Reduction Act. In Europa gaat het vooral om de vergroening van bestaande netwerken en de energietransitie. Zowel overheden als private partijen delen de wens om fysieke infrastructuur te moderniseren en woningbouw te versnellen.
Een mogelijk vredesakkoord in Oekraïne zou extra rugwind geven. Lagere gasprijzen zouden de concurrentiepositie van Europese producenten verbeteren, terwijl de wederopbouw kansen biedt voor bedrijven in bouw en technische dienstverlening.
Digitalisering en automatisering zijn eveneens bepalende factoren. Chesworth: “AI en robotica versnellen productiecycli in onder meer luchtvaart, maakindustrie en elektronica. Grote spelers als General Electric en Siemens benutten AI bijvoorbeeld voor realtime monitoring en voorspellend onderhoud. Het gebruik van digitale tweelingen, virtuele modellen van productieomgevingen – maakt kostenbesparing en verbeterde veiligheid mogelijk via simulaties.” Tot slot blijft de vraag naar datacenters hoog. Deze infrastructuur vraagt intensief gebruik van elektrische apparatuur, van stroomvoorziening tot koeling. “Leveranciers beschikken hier over prijszettingsmacht,” aldus Chesworth. Marktleiders als Schneider Electric, ABB, Siemens en Eaton voorzien deze groeiende markt van ononderbroken stroomvoorziening, koelsystemen en transformatoren.