Navbar logo new
Nagelmackers over beleggingsmogelijkheden sinds Coronacrisis
Calendar30 Mar 2020
Thema: Beleggen
Fondshuis: Nagelmackers

Bijdrage door Nagelmackers

1: Ondersteunende openbare interventies.

Ik kan het niet laten om dit trendy citaat van Erik Brynjofsson, professor aan het MIT, met u te delen, dat mijn hele week heeft verlevendigd: "Deze crisis heeft ons één ding geleerd: als buitenaardse wezens de aarde zouden aanvallen, zou onze eerste reactie zijn om de rente te verlagen". Blijkbaar is de boodschap doorgedrongen, want nadat ze hun belangrijkste tarieven hebben verlaagd zonder de markten te beïnvloeden, hebben niet alleen de centrale banken de bazooka teruggetrokken om de financiële markten te ondersteunen, maar ook de regeringen hebben de handen ineengeslagen om de mensen die het moeilijk hebben te ondersteunen: bedrijven, maar ook huishoudens. Zo kondigde de FED op maandag een programma aan "zonder tijds- of geldlimiet", ze zullen zoveel investeren als nodig is om een blokkade te voorkomen. Wow! De ECB staat op het punt om tegen het einde van het jaar 1.100 miljard aan activa terug te kopen in staats- en bedrijfsobligaties, met veel speelruimte om deze beleggingen in de tijd te spreiden. Donderdag kondigde zij aan dat deze limiet indien nodig zou worden verhoogd.

Aan de kant van de overheid heeft Trump vandaag een programma van 2 biljoen dollar ondertekend, 10% van het BBP, om ziekenhuizen, luchtvaartmaatschappijen en huishoudens rechtstreeks te helpen bij het verlies van banen. De Europese staten worden niet langer beperkt door het Europees Stabiliteitspact en laten hun tekorten wegglippen (zonder het onderling eens te worden over wat nog steeds schadelijk is). Laten we echter opmerken dat het Duitse herstelplan 1100 miljard dollar omvat, er wordt gesproken over 6000 miljard dollar aan wereldwijde hulp, een cijfer dat je duizelig maakt maar dat een duidelijke boodschap draagt: we zullen alles uitgeven wat nodig is om de wereld te redden! En ten slotte hebben de markten hun vertrouwen herwonnen, met de sterkste stijging sinds 1933 van dinsdag tot donderdag!

2 : We beginnen de economische impact te kwantificeren.

De belangrijkste indicatoren voor de activiteit in maart werden op dinsdag gepubliceerd (eerste ramingen). Van een index van 51,6 in februari dalen we naar 31,4 in maart... een dieptepunt dat sinds de invoering van deze index in 1998 niet meer is vertoond. Laten we het mes even draaien: de dienstensector daalt naar 28.4. Dit is geen recessie, het is een inzinking! De Amerikaanse index komt op 40,5 uit 49,6. Het Duitse instituut IFO schatte dat de krimp van hun BBP in de loop van het jaar tussen -5% en -20% zou liggen, afhankelijk van de duur van de crisis.

Ook in de Verenigde Staten werd reikhalzend uitgekeken naar de werkgelegenheidscijfers. Ook hier is het een record met 3,28 miljoen nieuwe aanvragers in de loop van de maand. Deze informatie werd vrij goed ontvangen (Reuters schatte het cijfer op 4 miljoen) omdat, zoals ik al heb uitgelegd: dit is een eenmalige sollicitatie in verband met de stopzetting van de activiteit, het is heel anders dan een verslechterende situatie, hier kunnen we bijna geen nieuwe werkzoekenden verwachten volgende maand. Noorwegen meldde deze week ook een werkloosheidscijfer van 10,9%, vergeleken met 2,3% eind februari.

Ik neem aan dat dit nieuws u niet erg bemoedigend klinkt, maar laten we het positief bekijken: het stelt ons in staat om verschillende scenario's te overwegen op basis van duidelijke indicatoren. Nu kunnen we onze emoties opzij zetten en een rationele analyse van uw investeringen hervatten. Nu we de intensiteit kennen, is de belangrijkste parameter de duur van de crisis.

Deze week heeft deze factor negatief gewogen, wat de handel in uw portefeuilles verklaart. Twee oorzaken: 1) het herstel in China verloopt vrij goed, 80% van de productiecapaciteit is hersteld, maar de vraag (vanuit Europa en de VS) is nu veel zwakker. Vanuit een "V"-herstelscenario leunen we dus meer naar de "U". 2) 20% van de Amerikaanse bevolking is beperkt, maar dit cijfer is aan het veranderen. Er wordt veel gesproken over New York, het Amerikaanse epicentrum en Californië, maar hoewel Trump heeft aangekondigd dat algemene inperking niet nodig zou zijn, zijn we niet immuun voor het zien van andere staten waarvan de ziekenhuizen worden overweldigd door de stroom van patiënten die tot stilstand komt.

Een niet te verwaarlozen element: het chloroquine effect, dit anti-malariamedicijn dat door deze Franse onderzoeker in de lucht van Panoramix wordt geduwd (een kleine knipoog naar wijlen Uderzo die ons heeft verlaten). Deze week gingen de Chinese onderzoekers terug op hun enthousiaste uitspraken over dit medicijn. (Op korte termijn, bij gebrek aan een vaccin, kunnen we nog steeds hopen dat er een tegengif voor Covid19 zal ontstaan. De voortgang van de ontwikkeling van het vaccin moet ook nauwlettend worden gevolgd). Een ander niet onbelangrijk element om op te letten zijn de indirecte gevolgen voor bedrijven.

Er zijn mogelijkheden om goedkoop te kopen, maar wij zijn van mening dat deze mogelijkheden op korte termijn verder moeten toenemen. Voor portefeuilles met veel cash kunnen we ons een geleidelijk rendement voorstellen, zoals bedrijfsobligaties die vóór de crisis 0,4% meer betaalden dan de "risicovrije" rente en momenteel 1,9%, hoogrenderende obligaties: 3,2% vóór de crisis tegen 8,1%, of Amerikaanse aandelen waarvan de koers/winstverhouding is gedaald van meer dan 20 tot minder dan 15, en Europese aandelen: van 21 tot 13.