iShares 20 jaar in Europa; ETF-markt groeit ondanks coronacrisis

Calendar14 Apr 2020
Thema: ETF
Fondshuis: BlackRock

Ondanks de corona-uitbraak is de wereldwijde markt voor ETF’s afgelopen maand gegroeid, zo blijkt uit het maandrapport van iShares (BlackRock) over maart (zie de bijlage). Die groei was met een bedrag van USD 17,2 miljard wel de kleinste sinds afgelopen zomer en er was voor het eerst in vijf jaar sprake van uitstroom uit obligatie-ETF’s – direct met een recordbedrag van USD 34,5 miljard. Tegenover deze uitstroom stond wel een nog hogere instroom bij aandelen-ETF’s: in maart was dat USD 35,3 miljard. Europese en Amerikaanse beleggers kozen afgelopen maand voornamelijk voor aandelen-ETF’s uit eigen regio.

Er ging daarnaast een recordbedrag van USD 11,7 miljard naar grondstoffen-ETF’s, en ook de opkomst van duurzame ETF’s zette door met een instroom van USD 14,6 miljard.

“Deze maand is het twintig jaar geleden dat iShares zijn eerste ETF’s in Europa introduceerde. Dat deze markt nog steeds groeit, zelfs in een tijd met zulke bijzondere marktomstandigheden, benadrukt het nut van ETF’s, die duidelijk een beleggingsinstrument zijn waar de markt sterk op vertrouwt”, zegt Kirst Kuipers van iShares. “In maart gebruikten beleggers ETF’s bijvoorbeeld als liquide instrumenten voor een accurate koersvorming in de markt, terwijl in de onderliggende markt sprake was van beperkte liquiditeit. Aan het eind van de maand, toen de grote centrale banken met steunmaatregelen kwamen, zagen we dat er alweer kapitaal begon terug te vloeien naar bedrijfsobligatie-ETF’s.”

“Inmiddels hebben beleggers door dat beleggen met ETF’s iets heel anders is dan het lethargische beeld dat heerste rondom het begrip passief beleggen”, benadrukt Kuipers. “Het is veelzeggend dat actieve fondsbeheerders de snelst groeiende groep ETF-gebruikers vormen. Tegelijkertijd heeft de ETF-markt nog veel ruimte om te groeien: ETF’s omvatten 10% van de aandelenmarkt, en nog geen 2% van de obligatiemarkt.”