Columbia Threadneedle negatiever over Japanse aandelen

Calendar22 Apr 2020
Thema: Beleggen

Bijdrage door Columbia Threadneedle

Gezien de beduidend hogere waarderingen en de zwakkere fundamentals vindt Columbia Threadneedle Investments, Japanse aandelen nu beduidend minder aantrekkelijk dan vorige maand. Als gevolg hiervan heeft Columbia Threadneedle, Japanse aandelen gedegradeerd van een 'overgewicht' naar 'neutraal' in haar gediversifieerde multi-asset portefeuilles.

In de tweede helft van maart presteerde de Japanse markt 13% beter dan de wereldwijde aandelen. "In korte tijd maakte dit de Japanse waarderingen minder aantrekkelijk", schreef Natasha Ebtehadj, multi-asset portfoliomanager bij Columbia Threadneedle, in een recent commentaar.

Columbia Threadneedle is van mening dat de Japanse aandelenmarkt blijft profiteren van structurele verbeteringen op lange termijn in het management. Tegelijkertijd is het land "een zeer cyclische markt met een groot hefboomeffect, die onderhevig is aan plotselinge onderbrekingen van de wereldwijde economische activiteit. Bovendien zijn de winstverwachtingen van Japanse bedrijven, in tegenstelling tot die van andere regio's, nog niet aangepast aan de nieuwe omgeving. "Aanzienlijke dalingen van de winstverwachtingen worden nog steeds verwacht," schrijft Ebtehadj.

Begin maart had Columbia Threadneedle zijn marktblootstelling verhoogd omdat het dacht dat Japanse aandelen er aantrekkelijk uitzagen. De reden hiervoor was de gunstige boekwaarde. Toen de internationale markten daalden, viel Japan steeds meer op met prijzen die medio maart 1x onder de boekwaarde daalden - zeer dicht bij de laagste van de afgelopen 20 jaar of meer.

Hoewel Columbia Threadneedle een algemene voorkeur heeft voor aandelenmarkten (naast investment grade krediet), "lijkt het nu verstandig om het risico te concentreren op minder cyclische gebieden die beter in staat zijn om de storm te doorstaan", concludeert Ebtehadj met betrekking tot Japan.