iShares verdubbelt verwachting: duurzaam indexbeleggen groeit naar $ 1,2 biljoen

Calendar28 Apr 2020
Thema: ETF
Fondshuis: BlackRock

iShares introduceert drie nieuwe ETF’s die inspelen op ESG-kwesties en op de groeiende vraag naar minimum volatility-factorbeleggen. Het is voor BlackRock, dat duurzaam beleggen tot standaard wil maken, een nieuwe mijlpaal. De vermogensbeheerder verwacht dat de markt voor duurzaam indexbeleggen de komende tien jaar voor $ 1,2 biljoen aan nieuw kapitaal aantrekt.

Beleggen in ESG en minimale volatiliteit wordt steeds populairder, nu de marktturbulentie de weerbaarheid van portefeuilles op de proef stelt. De instroom in duurzame ETF’s was in het eerste kwartaal van 2020 met $ 14,8 miljard drie keer zo groot als een jaar eerder. Beleggers gebruiken steeds vaker factor-ETF’s van iShares om met specifieke beleggingsstijlfactoren het risico en rendement in hun portefeuille te beïnvloeden. Vooral de stijlfactor minimum volatility heeft zich bewezen door de risico’s op dalingen in volatiele tijden te beperken.

Tijdens de eerste drie maanden van 2020 leverden iShares Edge MSCI Minimum Volatility UCITS ETF’s gemiddeld 4% meer rendement op dan de overkoepelende index door posities in dalende beleggingen te vermijden en zoveel mogelijk van stijgingen te profiteren. Deze defensieve benadering hielp bij het binnenhalen van $ 0,8 miljard aan nieuwe inleg in iShares UCITS Minimum Volatility in het eerste kwartaal van 2020, voortbouwend op de $ 1,3 miljard die in 2019* binnenkwam.

Door BlackRocks koppositie in factorbeleggen en de groeiende vraag naar ESG-beleggingen kunnen deze fondsen een beter ESG-profiel met minder CO2-beleggingen opleveren, en tegelijkertijd met minder risico’s rendementen realiseren die weinig afwijken van de markt. Al deze fondsen hebben MSCI Minimum Volatility ESG Reduced Carbon Target Indices** als benchmark. iShares’ aanbod aan duurzame fondsen is met deze nieuwe drie ETF’s tot boven de honderd gestegen.

Dit zijn de drie nieuwe fondsen:

 • iShares EDGE MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF (MVEW): een fonds dat gespreid belegt in een breed scala aan bedrijven uit de ontwikkelde wereld met internationale afzetmarkten en minder beweeglijke koersen. Het heeft een totale kostenratio van 0,30% en is het ESG-alternatief voor het iShares EDGE MSCI World Minimum Volatility UCITS ETF (MVOL).
 • iShares EDGE MSCI Europe Minimum Volatility ESG UCITS ETF (MVEE): het ESG-alternatief voor het iShares EDGE MSCI Europe Minimum Volatility UCITS ETF (MVEU), gericht op gespreid beleggen in Europese bedrijven met weinig volatiliteit, met een totale kostenratio van 0,25%.
 • iShares EDGE MSCI USA Minimum Volatility ESG UCITS ETF (MVEA): gespreide beleggingen in Amerikaanse bedrijven met weinig volatiliteit vergeleken met de brede Amerikaanse aandelenmarkt. Het fonds heeft een totale kostenratio van 0,20% en is het ESG-alternatief voor het iShares Edge S&P 500 Minimum Volatility UCITS ETF (SPMV).

  Stephen Cohen, hoofd iShares EMEA bij BlackRock: “Nu beleggers hun tactische en strategische posities tegen het licht houden, spelen ETF’s een centrale rol in portefeuilles die allengs meer naar ESG-criteria neigen. We hebben een recordgroei gezien in onze duurzame fondsen, en blijven intussen verder bouwen aan het meest uitgebreide en innovatieve aanbod aan ESG-ETF’s om te voldoen aan en te anticiperen op de vraag van beleggers.” BlackRock verwacht dat het belegde vermogen in duurzame indexfondsen en ETF’s het komende decennium met $1 biljoen groeit tot $1,2 biljoen, door vier factoren***:

  1) Onderkenning dat duurzaamheid risico en rendement beïnvloedt – Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ESG-criteria invloed hebben op rendement, waardoor duurzaam beleggen zich kan ontwikkelen van op waarden gebaseerd naar waardegedreven.

  2) Betere data leiden tot betere indices – Bedrijven geven steeds meer informatie vrij over hoe ze met ESG-kwesties omgaan en die informatie wordt steeds meer gestandaardiseerd. Dit leidt tot een uitgebreidere dekking van ESG-ratingfirma's, dataverzamelaars en gespecialiseerde dataproviders, die op hun beurt bijdragen aan het verbeteren van duurzame indices.

  3) ESG-beleggen voor een fractie van de kosten – iShares is ervan overtuigd dat indexbeleggen hetzelfde zal doen voor duurzaam beleggen als wat het voor beleggen in aandelen en obligaties heeft gedaan. Tot voor kort was duurzaam beleggen vrijwel uitsluitend mogelijk via actieve strategieën met hoge vergoedingskosten via of op maat gemaakte mandaten. Wereldwijd is de gemiddelde vergoeding voor actief beheerde duurzame beleggingsfondsen vijf keer zo hoog als die van duurzame ETF’s van iShares.

  4) Duurzame keuzemogelijkheden voor elke portefeuille – door indexbeleggen hebben beleggers meer keuze uit duurzame fondsen om hun portefeuille mee samen te stellen. Met duurzame indices kunnen beleggers sectoren en industrieën uitsluiten, de ESG-ratings van hun portefeuille verbeteren of beleggen in specifieke soorten beleggingsresultaten.

  Philipp Hildebrand, vice-voorzitter van BlackRock: “Er is een enorme verplaatsing van kapitaal naar duurzame beleggingsstrategieën aan de gang die alleen maar sneller gaat. De weerbaarheid van rendementen van duurzame strategieën bij de aanhoudende onrust op de markt is opmerkelijk. De betere portefeuilleresultaten zullen de vraag naar duurzame bouwstenen stimuleren. Indexproducten maken grootschalige integratie van duurzame criteria in de portefeuilles van vermogensbeheerders en instellingen over de hele wereld mogelijk, en dit is nog maar het begin.”