BlackRock: VS in april favoriet bij ETF-beleggers

Calendar08 May 2020
Thema: ETF
Fondshuis: BlackRock

De totale wereldwijde instroom van kapitaal richting vastrentende ETF’s is in april als gevolg van een herstel van het risicosentiment over de gehele linie gegroeid tot $ 68,6 miljard. Beleggers durfden weer meer risico te nemen en verschoven hun aandacht van aandelen naar obligaties. Beleggers legden $ 21,4 miljard in grondstoffen-ETF’s, bijna $ 10 miljard meer dan in maart. Dat schrijft BlackRock iShares in haar maandelijkse rapport over de in- en uitstroom in de ETF-sector.

De meest opvallende zaken in april:

Er werd voor een recordbedrag gekocht aan investment grade en high yield obligaties. De outflows ($ 7,1 miljard) in maart werden ruimschoots goedgemaakt. Het meeste geld ging naar Amerikaans investment grade. Van de $ 8,4 miljard die naar high yield stroomde, ging 96% naar de VS.

Het bedrag dat werd toebedeeld aan ETF’s in de gezondheidszorgzorgsector verdubbelde naar $ 7,3 miljard. Daarmee werd het oude record van $ 3,6 miljard uit november 2016 verpulverd. Vooral Amerikaanse aandelen van healthcare-bedrijven profiteerden van de beleggingsdrift in deze sector.

Beleggingen in grondstoffen-ETF’s verbreken al een tijdje record na record. Vooral ruwe olie en goud waren in april in trek. Het merendeel van de instroom ging naar Amerikaanse en APAC-beursgenoteerde ruwe olie ETF’s. Ook goud blonk. Daar ging maar liefst $ 9,2 miljard naar toe.