Voor obligatiebeleggers zijn er de komende maanden twee belangrijke elementen om in de gaten te houden: het verdere beleid van de centrale banken en de komst van een vaccin, zegt Jeremy Cunningham, Fixed Income Investment Director bij Capital Group.
“Het beleid van de centrale banken is ongekend, en heeft buitengewone gevolgen voor beleggers”, zegt hij. “Sinds begin jaar hebben de centrale banken hun activiteiten naar een nooit geziene omvang opgeschroefd, schouder aan schouder met het politieke apparaat. De groei van de M2-geldhoeveelheid is tussen februari en mei 2020 bijvoorbeeld met 16 procent gestegen. Dat is veel meer en veel sneller dan tijdens de crisis in 2008. Dezelfde M2-geldhoeveelheid nam tussen augustus 2008 en maart 2009 met slechts 7 procent toe.”
“Voor obligatiebeleggers kan de pandemie een breed scala aan gevolgen hebben. Aan de ene kant kunnen een potentieel vaccin, en de steun van banken en de overheid de wanbetalingspercentages doen afnemen. Maar als regeringen nog grotere schulden maken, centrale banken geen verdere maatregelen nemen en een vaccin blijft ontbreken, kunnen de wanbetalingspercentages weer toenemen. De uitkomt van deze optimistische en pessimistische factoren zal de aantrekkelijkheid van high yield obligaties bepalen. Op dit moment gaan de markten uit van een jaarlijkse default rate van 6-7%, maar de duur van de crisis zal er veel toe doen.”
“De Fed heeft een voorlopige bodem gelegd in de prijzen van risicovolle activa, maar de kans is groot dat de werkloosheid in de VS volgend jaar nog steeds tweecijferig zal zijn, en zonder een vaccin zal het herstel nog veel langer duren. Als high yield belegger is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen optimisme en pessimisme om in beide scenario's te kunnen profiteren.”
“Fallen angels, dat wil zeggen investment grade bonds die gezakt zijn naar een high yield status, zullen ieder geval een dominant thema worden. Dit jaar en volgend jaar zou de rating van ongeveer $500 miljard aan investment grade obligaties kunnen worden teruggebracht tot high yield, omdat de ratingbureaus nu agressiever zijn dan in voorgaande crises. Wij zien deze ‘gevallen engelen’ meer als een kans dan als een risico. Over langere periodes overtreffen ze doorgaans de brede high yield index. Veel bedrijven in sectoren als energie, auto's, maakindustrie, materialen en cyclische consumptiegoederen zijn goede kandidaten om binnen de vijf jaar terug te keren naar investment grade.”