Navbar logo new
ASI lanceert ESG-fonds voor wereldwijde bedrijfsobligaties
Calendar29 Jun 2020
Thema: Fixed Income

Aberdeen Standard Investments (ASI) heeft een nieuw fonds gelanceerd dat op de lange termijn focust. Het fonds wijst kapitaal toe aan bedrijven die hun risico’s en kansen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) goed beheren.

Het Aberdeen Standard SICAV I - Global Corporate Bond Sustainable and Responsible Investment Fund wordt beheerd door ASI’s team voor wereldwijde investment grade obligaties. Het fonds beoogt een langetermijn-totaalrendement door hoofdzakelijk te beleggen in investment grade bedrijfsobligaties en schuldgerelateerde effecten van over de hele wereld.

Het fonds maakt gebruik van ASI’s bestaande aanpak voor actief beheer. Hierbij combineert het fundamentele criteria en ESG-overwegingen om beslissingen te nemen over individuele namen, sectoren en de top-down opbouw van de portefeuille. Een sterk verankerd ESG-raamwerk beoordeelt de duurzaamheid van elk bedrijf, en maakt daarbij gebruik van zowel ESG-research binnen het fixed income team als van geïntegreerde, centrale ESG-informatie.

Samantha Lamb, Head ESG Fixed Income en Global Investment Grade Portfolio Manager bij ASI: “Het doel van dit nieuwe fonds is om een positief verschil te maken - voor onze klanten, de maatschappij en de wereld. Door te beleggen in bedrijven die de juiste dingen doen, stellen we portefeuilles samen die onze klanten helpen om hun financiële doelstellingen op de lange termijn te halen. Het fonds vraagt een holistische kijk op de bedrijven waarin we beleggen, wat tot positieve veranderingen leidt, en die leveren op hun beurt betere normen en een hoger rendement op.”

Het fonds

  • Sluit bedrijven zonder duurzame bedrijfsvoering uit. Dat gebeurt via een reeks 'binaire' uitsluitingen, die controversiële bedrijfsactiviteiten identificeren en via 'actieve' uitsluitingen, die ondernemingen identificeren die slecht scoren op het beheren van ESG-risico's binnen hun bedrijf.
  • Gaat met ondernemingen in gesprek om inzicht te krijgen in hun toekomstig beheer van ESG-risico's en -kansen. Het fonds beïnvloedt het beheer van deze factoren, in overeenstemming met de best practice-normen.
  • Streeft naar een CO2-voetafdruk die lager is dan de benchmark.

    Het resultaat is een portefeuille die ESG-overwegingen integreert in elke stap van het beslissingsproces, waardoor bedrijven met een zwakke ESG-prestatie of met een blootstelling aan controversiële activiteiten worden vermeden, om zo een duurzaam en aantrekkelijk rendement op de lange termijn te genereren.