Navbar logo new
Optimisme daalt verder in maandelijkse enquête Van Zeijl
Calendar01 Jul 2020
Thema: Beleggen
Fondshuis: Actiam
Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 67 experts beantwoord. Ook juni bleek een prima maand te zijn om in aandelen te beleggen.

De AEX steeg met 5,1%. Dat is daarmee de derde supermaand op rij. Het tweede kwartaal was dan ook prima en leverde de AEX een winst van 15,8% op (inclusief dividend zelfs 16,9%). Daarmee is het 2020-verlies miniem geworden, ondanks de slechte economische vooruitzichten. De geïnterviewde experts waren maand voor maand somber gestemd. Een beeld dat we wereldwijd zien.

Experts blijven somber

Aexaandelen

Mr. Market maakt beleggers bescheiden. Dat is de afgelopen maanden goed gelukt. Het percentage pessimisten, nog steeds iets meer dan de helft, is niet veel veranderd. Het aantal optimisten is echter verder gedaald tot nog geen 15%. Er is een lange lijst hiervoor aan te voeren. Vooral een mogelijke verdere escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en andere geopolitieke strijd wordt gevreesd. Ook wordt een mogelijke terugval van het sentiment onder de techbedrijven verwacht. Ook de AEX is daarvoor gevoelig. De vijf techbedrijven ASML, ASM International, Adyen, Prosus en JustEat TakeAway zijn goed voor een 30%-weging binnen de AEX. Dat is gelijk ook de reden waarom de AEX het zoveel beter doet dan de Europese aandelenindices. De AEX heeft de MSCI Europe index dit jaar met maar liefst 8% verslagen. Deze outperformance was vooral te zien in de periode half maart – half april.

6-maandsverwachtingen weer somber

De experts zijn nu ook ten aanzien van de langere termijn somber geworden. Maar liefst 55% denk dat de stand van de AEX op oudejaarsdag een flink stuk lager zal staan. De uitslag is sinds de start van deze enquête (1999) nog nooit zo negatief geweest. Ook hier wordt als oorzaak de zware techwegingen binnen de diverse indices genoemd. Een analist met een lange staat van dienst haalde de Nifties-Fifties uit de jaren zeventig naar voren. Toen werd de markt ook geleid door een aantal (50) bedrijven die altijd maar door zou groeien. Dat verhaal is in tranen geëindigd. Het duurde toen wel een decennium voordat dat het “Nifty-Fifty”-effect volledig uit de markt weg was.

Aandelenaex

Speciale vraag; de bepalende factor voor de Amerikaanse economie

We hebben de serie met de vraag over de effecten van het virus op de beurs achter ons gelaten en zijn over gegaan op de Amerikaanse economie. Welke factor zal het grootste effect op de Amerikaanse economie krijgen in het komende halfjaar? De mogelijke antwoorden waren:

 • De verkiezingsstrijd tussen Biden en Trump
 • De tweede coronagolf
 • Het mogelijk aflopen van de steuncheques eind juli
 • Oplaaien van onlusten
 • Iets anders, (ik ben benieuwd wat)

  De experts zijn duidelijk het meest bevreesd voor de effecten van een mogelijke tweede coronagolf. 44% van de respondenten koos voor dit antwoord. Opvallende tweede keuze is de verkiezingsstrijd tussen Biden en Trump. Het belooft een heftige strijd te worden, met een ongekende hoeveelheid moddergooien. Bij de overige antwoorden werd vaak een mogelijke handelsoorlog genoemd.

  De belangrijkste factor voor de Amerikaanse economie in komend kwartaal

  Aandelenbeurs

  De aandelenkeuzes over de afgelopen maand waren niet zo heel goed in tegenstelling tot de keuzes de maand daarvoor. Per saldo zijn de topaandelen met 3,8% gestegen. Dat lijkt mooi, maar de AEX steeg met 5,1%. De flopaandelen lagen precies in lijn met de index. Een fictief long/short-fonds zou dus 1,4% hebben verloren.

  Aexkoers

  Voor de maand juli zijn er weinig bijzonderheden op te merken. Veel experts denken dat Just Eat Takeaway het met de overname van GrubHub wel goed zal doen. Ondanks dat concurrent UberEats met een prijzenoorlog in New York dreigt.

  Aandelenaexshort

  Bij de flopaandelen staat Adyen fier bovenaan. De experts vrezen niet dat het geval Wirecard impact gaat hebben op de koers van Adyen, maar ze denken simpelweg dat de koers van het aandeel veel te hard is gestegen. In het tweede kwartaal ging de koers met maar liefst 45% omhoog. ArcelorMittal staat er ook bij, dat aandeel lijkt het nooit goed te kunnen doen bij de professionals.

  Conclusie

  De experts blijven somber voor zowel de korte als de lange termijn en het aantal optimisten neemt af. Timing blijkt erg moeilijk. Er wordt al drie maanden een correctie verwacht en al drie maanden gaan de koersen omhoog. Volhardend blijft; nog geen capitulatie hier. De antwoorden op de speciale vraag geven wel aan dat de impact van het virus en de maatregelen daartegen de meeste invloed zullen hebben.