Navbar logo new
Coronaproof Add Value Fund zet outperformance voort
Calendar06 Jul 2020
Thema: Fondsen
Fondshuis: Add Value

  • Add Value Fund behaalt in eerste halfjaar stevige outperformance op indices én concurrenten
  • Beheerders verwachten een nieuwe groeispurt van de aandelenmarkten
  • Vergelijking met 2009 en 2010 lijkt veel te beloven
  • Veel cash langs de zijlijn moet zijn weg nog naar de beurzen nog vinden
  • Stevig herstel vanuit Corona-crisis door veerkracht en wendbaarheid bedrijven in portefeuille
    Wiersmaburgersaddvalue
    Hilco Wiersma en Willem Burgers

    Het in Nederlandse small- en midcaps gespecialiseerde Add Value Fund weet al jarenlang de markt te verslaan en ook de coronacrisis heeft geen vat gekregen op het fonds. Sinds oprichting wist het fonds een rendement van 170% te behalen, ofwel gemiddeld 7,7% per jaar, na kosten. Ook in het eerste halfjaar wist Add Value Fund de indices én de concurrerende Nederlandse aandelenfondsen ruim voor te blijven: het verlies bleef beperkt tot 3% terwijl de AMX-index 18% inleverde.

    Beleggers die in 2007 instapten in Add Value Fund hebben over rendement geen klagen. Sinds 1 februari dat jaar boekte het fonds, dat zichzelf ziet als belegger in Nederlandse mini-multinationals, een rendement van maar liefst 170%. Ter vergelijk: de relevante Nederlandse Midkap index AMX steeg in diezelfde periode slechts met 56%.

    “We moeten ons niet bang laten maken door de scherpe economische terugval. Het gaat om de duur van de recessie en die zal kort zijn”

    Wiersma toont zich uitermate optimistisch over het komende anderhalf jaar. Sterker, hij acht het mogelijk dat het fonds een nieuwe groeispurt inzet. Dat zou dan een kopie kunnen worden van de goede gang van zaken na maart 2009, toen de beurzen een nieuwe bodem vinden. "Bullmarkten ontstaan altijd door pessimisme. Er staat daardoor enorm veel cash langs de lzijijn, dat zijn weg naar de beurzen nog moet vinden."

    Een tweede coronagolf kan de beursrally eventueel nog verstoren maar de impact hiervan zal naar verwachting minder groot zijn. Hij voelt zich daarnaast gesteund door de veerkracht en weerbaarheid van een aantal 'goede' bedrijven, die in het tweede kwartaal beter presteerden dan verwacht. "Ik denk dat het herstel veel sterker wordt dan economen en analisten voorzien. We moeten ons niet bang laten maken door de scherpe economische terugval. Het gaat om de duur van de recessie en die zal kort zijn."

    Voor Add Value Fund leverde de coronacrisis opmerkelijk weinig schade op. Mede-oprichter en managing partner Hilco Wiersma heeft wel een verklaring voor de relatief goede gang van zaken: "Wij beleggen a priori niet in bouwondernemingen, niet in olie- en gasbedrijven, niet in banken en verzekeraars, niet in luchtvaartmaatschappijen, niet in retailbedrijven, niet in grondstoffenbedrijven, en mijden vastgoedbedrijven. Laten dit nu net de sectoren zijn die dit jaar extra hard zijn getroffen. Wij zoeken daarentegen bedrijven die harder kunnen groeien dan het BBP. Het fonds is daarom sterk belegd in technologie. ASM International (+40% dit jaar) en BE Semiconductor (+20%) maken inmiddels 30% van de geconcentreerde fondsportefeuille uit. Chips zijn het nieuwe goud.

    Een andere troefkaart van Add Value Fund was dit jaar fintechbedrijf Flow Traders (+50% dit jaar), de grootste liquiditeitsverschaffer van ETF's in Europa. Dit bedrijf profiteert als geen ander van paniek op de financiële markten. Wiersma: "In het eerste kwartaal van 2020 heeft Flow Traders meer verdiend dan in de afgelopen drie boekjaren bij elkaar."

    Wiersma merkt op dat de aandelenbeurzen en de indices niet meer 1 op 1 de economie vertegenwoordigen. Dat ook de Nederlandse beurs goed overeind is gebleven, terwijl de economie een gigantische veer heeft gelaten, is volgens hem geen anomalie." Heel belangrijk hierbij is dat de samenstelling en weging van de indices volgens Wiersma geen juiste afspiegeling is van de reële economie. "Neem de AEX. Chipmachinefabrikant ASM International, onze grootste participatie, is inmiddels meer waard dan ABN Amro, terwijl er minder dan 2.400 mensen werken.

    ASML dat ruim 18%-weging van de AEX beslaat, is Royal Dutch Shell in beurswaarde voorbij en € 30 miljard meer waard. Dat zegt wel iets over het verschil in richting tussen oude en nieuwe economie. De enorme rendementsverschillen tussen beurswinnaars en beursverliezers lopen steeds verder op."

    Grote verschillen met vorige crises zijn er ook. Banken zijn momenteel, in tegenstelling tot de vorige kredietcrisis in 2008, voldoende gekapitaliseerd om kredieten te blijven verstrekken. Daarnaast zijn overheden en centrale banken wereldwijd met enorme stimuleringsmaatregelen over de brug gekomen. De effecten daarvan zullen we vanaf het derde kwartaal meemaken.”