Navbar logo new
Galapagos en Ahold blijven favoriet in enquête Van Zeijl
Calendar04 Aug 2020
Thema: Beleggen
Fondshuis: Actiam

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 66 experts beantwoord.

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

Experts blijven somber

Voor de maand augustus is er niet zoveel veranderd. De grote meerderheid, bijna 58%, blijft somber. Daarentegen is een bescheiden 15% optimistisch gestemd. Eén van de redenen om somber te blijven, is de tegenvallende economische groei. Het wordt geen V-vormig herstel aldus sommige experts. Een andere reden die wordt aangegeven, is dat de Tech-aandelen aan kracht beginnen te verliezen. En deze zijn tegenwoordig goed voor ongeveer 1/3 van de totale index. ASML daalde afgelopen maand maar liefst met 8,3% en ook ASM International ging flink onderuit.

Lang verwacht en toch gekomen. De experts verwachtten al lang een koersdaling en in juli kwam die eindelijk. De AEX ging met 2,6% omlaag. Het economische beeld dat de economie geraakt wordt door de hoge mate van verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten (VS) en het oplaaien daarvan in Europa, baart beleggers zorgen.

Aexaandelen

6-maands verwachtingen weer somber

Ook voor de 6-maands verwachtingen verandert er niet veel. Ruim 45% denkt dat de AEX de komende 6 maanden gaat dalen en slechts 15% verwacht een stijging van meer dan 6%. Dat is iets minder pessimistisch dan een maand geleden. Maar toen werd er ook een pessimismerecord verbroken.

Aexbeleggen

Speciale vraag: Biden of Trump?

Trump of biden

De speciale vraag was wie de volgende president van de VS gaat worden. Biden of Trump? Omdat Kanye West zegt zich ook kandidaat te stellen, hebben we ook deze keuzemogelijkheid gegeven. Er was echter niemand die hem een serieuze kans geeft (als hij überhaupt al meedoet). Wel zou hij naar verwachting wat stemmen bij Trump kunnen weghalen. 58% van de experts denkt dat Biden het gaat worden, 42% denkt dat Trump een tweede termijn ingaat.

Aandelenkeuzes juli

Qua aandelen hielden de toppers en de floppers elkaar aardig in evenwicht. Bij de toppers had men helaas Galapagos gezet, maar dat aandeel daalde met 10%. De overige drie top-aandelen deden het wel goed. En bij de floppers had men helaas Adyen gezet. Sinds april staat dit aandeel maand na maand bij de beste aandelen binnen de AEX. De experts dachten dat het wel even genoeg was, maar het ging nog een maandje door. De koers steeg afgelopen maand 9,4%. De overige floppers lieten daarentegen wel een ondermaatse performance zien.


Aandelen2020

Aandelenkeuzes augustus

Voor augustus worden de namen Galapagos, Ahold en Just Eat TakeAway geprolongeerd. Alleen Prosus is erbij gekomen. Bij de floppers staan ABN AMRO en Adyen er opnieuw bij. Het lijstje wordt gecomplementeerd door Unibail Rodamco en Randstad.


Augustus aandelen

Conclusie

Het is duidelijk dat de experts het nog steeds niet zien zitten. Voor zowel de korte als de lange termijn blijven de experts somber gestemd. Met name omdat huidige koersen geen rekening houden met de slechte economische vooruitzichten.