Er zijn tal van argumenten die Europese aandelen ondersteunen, maar van een inhaalslag ten opzichte van Amerikaanse aandelenkoersen is voorlopig geen sprake. Dat betoogt Esty Dwek, Head of Global Macro bij vermogensbeheerder Natixis Investment Managers.
Dwek constateert dat Europese aandelenmarkten een opleving hadden in de lente en positief reageerden op de komst van een Europees herstelfonds. Sindsdien bevinden de Europese koersen zich rond hetzelfde niveau. “Op de korte termijn verwacht ik dat de Europese aandelen de weg omhoog kunnen vinden. Echter, mede dankzij de structurele overweging in groei- en kwaliteitssectoren, zullen Amerikaanse aandelen hun leidende positie niet snel opgeven.”
Een andere reden waardoor Europese aandelenkoersen voorlopig achter blijven bij hun Amerikaanse evenknie, is het feit dat Europa afhankelijk is van export en dus het herstel van onder andere de Amerikaanse economie. “Zonder een sterk Amerikaans herstel, is er voor Europese aandelenkoersen slechts beperkt ruimte om te stijgen”, ziet de Natixis-strateeg.
Aan de aandelenrally in de VS liggen onder andere de veerkrachtige winsten van Amerikaanse bedrijven ten grondslag”, vervolgt Dwek. “Europa heeft de Covid-19 crisis beter aangepakt, maar de zomervakantie leidt in veel landen tot het begin van een tweede golf. We zullen moeten zien hoe met deze heropleving wordt omgegaan. Tegelijkertijd zien we in de VS eindelijk de piek in het aantal coronagevallen.”
Ook de economische activiteit trekt weer aan. Hoewel verdere stappen in de richting van fiscale integratie bemoedigend zijn en de groeivooruitzichten op langere termijn de eurozone zouden moeten ondersteunen, blijft de kwestie van de werkloosheid bestaan aangezien veel korte termijncontracten aflopen. Hierdoor zou de werkloosheid geleidelijk kunnen stijgen, terwijl deze in de VS juist lijkt af te nemen.
“Er zijn tal van factoren die Europese aandelen ondersteunen en er is veel ruimte om in te halen.” Toch mist Europa volgens Dwek een katalysator voor outperformance. “Europese aandelen kunnen het alleen beter doen dan de VS, als de Amerikaanse technologiesector het slechter gaat doen. Dat lijkt mij op de middellange termijn onwaarschijnlijk”, besluit de strateeg.