Navbar logo new
Amerikaanse verkiezingen: wat zijn de gevolgen voor de markten?
Calendar22 Oct 2020
Thema: Macro
Fondshuis: M&G Investments

Door Florent Delorme, Macro Strategist bij M&G Investments

Kunnen de Amerikaanse verkiezingen een beslissende rol spelen in de toekomstige koers van de markten en de dollar?

Florentdelorme
Florent Delorme
Als we kijken naar de verschillen tussen de programmapunten van de twee kandidaten, is het moeilijk om een duidelijke doorbraak in de markten te voorzien als Joe Biden wordt gekozen: het monetaire beleid van de Fed of de oplossing van de gezondheidscrisis door middel van grootschalige vaccinatie zijn veel doorslaggevender. Aan de andere kant vormen de onzekerheid die de uitslag van de verkiezingen zou kunnen omringen en de uitgesproken bereidheid van het Trump-kamp om de mogelijke overwinning van Biden te betwisten, een groot risico dat ter discussie moet worden gesteld. Toegegeven, de hypothese van een pijnlijke machtsoverdracht blijft zeer theoretisch. Maar een dergelijk scenario zou een aanzienlijke impact hebben op de markten.

Laten we beginnen met het analyseren van de programma's, waarbij we in gedachten houden dat een Amerikaanse president afhankelijk is van het Congres, waarover hij beperkte controle heeft vanwege het tijdschema voor de vernieuwing van beide kamers en een zekere mate van politieke autonomie voor gekozen volksvertegenwoordigers. Om deze reden wordt een programma zelden in zijn geheel uitgevoerd en vaak ook verminderd.

Economisch beleid

In termen van economisch beleid kan een eventueel Biden-voorzitterschap duurder zijn en leiden tot hogere belastingen. De hoge overheidsuitgaven zullen waarschijnlijk een iets hogere groei veroorzaken dan de belastingverhogingen. De verslechtering van de overheidsrekeningen zal ongetwijfeld wegen op de dollar, die niet erg goed wordt ondersteund door een monetair beleid van lage rentetarieven. Maar de status van de Amerikaanse munt als referentievaluta in een nog steeds zeer onzekere wereld zal waarschijnlijk helpen om het scenario van een scherpe daling te vermijden. De inflatie zal onder een Biden-voorzitterschap iets krachtiger zijn door een massievere stimulans, wat leidt tot een tijdschema voor monetaire verstrakking dat misschien wat sneller is, maar binnen een beleid dat in ieder geval zeer accommoderend zal blijven.

Sectoren

Op sectoraal niveau blijft de gezondheidszorg de gevoelige sector, omdat de kloof tussen de Democraten en Republikeinen op dit gebied zo groot is. De Democraten blijven zich inzetten om de verplichte ziekteverzekering uit te breiden naar zoveel mogelijk mensen, terwijl Trump campagne voert voor een verlaging van de geneesmiddelprijzen. De kwestie van de gezondheidszorg is zo verdeeld dat deze regelmatig aan de Hoge Raad wordt voorgelegd, zoals dat ook op 10 november het geval zal zijn. In afwachting van een verduidelijking van het toekomstige gezondheidsbeleid zal de volatiliteit aan de orde van de dag zijn.

Bedrijfswinsten

Wat gebeurt er met de bedrijfswinsten als Biden wint? De verhoging van de belastingen zal nadelig zijn, maar tegelijkertijd zal de groei worden gestimuleerd door publieke stimuleringsmaatregelen: Goldman Sachs concludeert in een onderzoeksnota van 9 oktober dat de winst van S&P 500 uiteindelijk weinig zal worden beïnvloed door de verkiezing van Biden, die in 2023 en 2024 slechts 2 tot 3% lager zal uitvallen dan de huidige prognoses.

Internationaal beleid

Er blijft de kwestie van het internationale beleid, met name het handelsbeleid met China. Biden zou minder offensief moeten zijn ten aanzien van de kwestie van de douanerechten en zo een zekere opleving van de wereldhandel mogelijk moeten maken. Aan de andere kant zou de bereidheid van de Verenigde Staten om terug te keren naar de internationale instanties en te breken met de isolationistische neigingen van de troefkaartregering niet in de smaak moeten vallen bij China, dat van de ruimte die Uncle Sam had achtergelaten gebruik had gemaakt om te proberen zich op te dringen als de nieuwe structurerende kracht van de wereldeconomie.

Machtsoverdracht

Laten we het nu hebben over de kwestie van de overdracht van de macht, waar sommigen bang voor zijn. Deze vraag is niet zo vergezocht als het lijkt wanneer we weten dat de resultaten misschien niet snel bekend zullen zijn en dat Trump de Democraten herhaaldelijk heeft beschuldigd van het voorbereiden van grote fraudes. De kwestie wordt zo serieus genomen dat academici die dicht bij de Democraten staan, binnen een werkgroep die het Transitie-integriteitsproject heet, de mogelijkheid van grote straatprotesten tussen beide partijen voorspellen. Dat is niet geruststellend als je kijkt naar de radicale verschillen tussen Trump en Biden-supporters.

Men durft de mogelijkheid van een inzinking niet te overwegen, omdat dit schadelijk zou zijn voor de dollar en de markten. De Amerikaanse democratie zou uiteindelijk haar kracht moeten tonen, maar het echte risico is dat twee onverzoenlijke Amerika's niet in staat zijn hun verdeeldheid te overwinnen.