Navbar logo new
BlackRock downgradet Treasuries vanwege kans verkiezingswinst Democraten
Calendar27 Oct 2020
Thema: Fixed Income
Fondshuis: BlackRock

De financiële markten verwerken de kans dat de Democraten bij de Amerikaanse verkiezingen zowel het Witte Huis als de Senaat winnen inmiddels in de koersen. Als de Democraten zegevieren worden de overheidsuitgaven opgerekt. Daarom heeft het BlackRock Investment Institute (BII) Amerikaanse staatsobligaties afgewaardeerd naar ‘onderwogen’ en staatsobligaties met inflatiebescherming opgewaardeerd naar ‘overwogen’. Dat meldt het BII in zijn wekelijkse marktcommentaar.

Hoewel hogere overheidsbestedingen tot oplopende yields kunnen leiden, voorziet het BII geen al te scherpe stijgingen omdat de Fed in dat geval ingrijpt. Het BII rekent er al een tijd op dat de inflatie de komende jaren oploopt en verwacht dat een Democratische regering de effecten hiervan op marktprijzen versnelt. Het BII verwacht een verdere daling van de voor inflatie gecorrigeerde rendementen. Dit wordt door de koersen van Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS) onderschreven.

Het BII stelt de Duitse staatsobligaties (bunds) omhoog bij naar ‘neutraal’, omdat men meer voorzichtigheid betracht wat betreft de Europese economische vooruitzichten. “Wij verwachten dat bunds een bescheidenere prijsdaling zullen kennen dan Amerikaanse Treasuries. We denken ook dat bunds minder volatiel reageren, dankzij de grootschalige opkopen van de ECB die de netto-uitgifte naar negatief gebied hebben gedreven, en dankzij de kans op verdere monetaire ondersteuning.”