ASI: Europese, Australische en Japanse beleggingskansen vanaf tweede helft 2021

Calendar10 Dec 2020
Thema: Beleggen

Aberdeen Standard Investments verwacht in 2021 koopkansen op de Europese, Australische en Japanse aandelenmarkten. Beleggers doen er wel goed aan te wachten tot de coronavaccins succesvol uitgerold worden, aldus Irene Goh.

Volgens Goh hebben de markten al positief gereageerd op het positieve vaccinnieuws, maar hebben ze voorlopig geen volledig herstel van de economische groei in de koersen verrekend. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 kan het economisch herstel inzetten, maar pas in de tweede helft van het jaar zal de wereldeconomie echt opveren, omdat de goedkeuring, productie en distributie van vaccins veel tijd vergt.

Ze geeft toe dat de waarderingen op de wereldwijde aandelenmarkten vanuit historisch oogpunt nu al duur ogen. “Maar dat ligt grotendeels aan de gekelderde winsten sinds de pandemie. De waarderingen worden ondersteund door het verwachte herstel van de winsten. Aandelen zijn nog steeds correct geprijsd ten opzichte van obligaties, wat betekent dat beleggers nog steeds relatieve waarde kunnen vinden.”

“Een opleving van de wereldwijde groei kan positief zijn voor aandelenmarkten met veel value-aandelen, zoals in Europa, Australië en Japan. Op deze markten wegen de financiële sector, de maakindustrie en de vastgoedsector zwaar – deze sectoren bleven achter tijdens de pandemie en kunnen profiteren op het moment dat de handel een inhaalbeweging maakt.”

ASI verwacht ook een correctie van communicatiediensten en van technologieaandelen, en een zekere rotatie naar ondergewaardeerde cyclische sectoren. Dit kan ten goede komen van de ASEAN-markten, waarvan een aantal sterk afhankelijk is van de mondiale handelscyclus. Zij hebben een sterk saldo op de lopende rekening en zijn onderwogen in handen van mondiale investeerders.

Op de vastrentende markt kijkt ASI vooral naar bedrijfsobligaties uit de opkomende markten, omdat die doorgaans sterk opveren na een crisis, en omdat ASI verwacht dat de Amerikaanse dollar zal verzwakken in 2021.

Bij de alternatieve beleggingsklassen verwacht ASI dat vastgoed en infrastructuur het weer beter gaan doen, die laatste onder impuls van duurzame overheidsinvesteringen. Tot slot meent Irene Goh dat de monetaire stimulus nog niet helemaal doorgesijpeld is tot de asset-backed securities.