Navbar logo new
Economisch zwaartepunt van de wereld verschuift in hoog tempo richting Azië
Calendar18 Jan 2021
Thema: Beleggen

Vanochtend werd de bbp-groei van China bekend gemaakt: +2,3% in 2020. Hoewel dit een duidelijke vertraging is ten opzichte van de voorgaande jaren, zal China waarschijnlijk de enige grote economie ter wereld zijn die in 2020 een positieve groei zal laten zien.

  • De Covid-19-crisis verschuift het economische zwaartepunt van de wereld in hoog tempo richting Azië. Euler Hermes berekende het economische zwaartepunt van de wereld (WECG) en ontdekte dat het sinds 2002 naar het Oosten is opgeschoven in de richting van Azië. In de toekomst, nu de regio Azië-Pacific zich eerder zal herstellen van de Covid-19-crisis dan de rest van de wereld, zou het tempo van deze beweging 1,4x zo hoog kunnen zijn als eerder werd verwacht.
  • China is de relatieve winnaar in de post-Covid-19-wereld, met zijn bbp dat twee jaar wint van de Westerse economieën (in vergelijking met het langetermijnpad van vóór de crisis).
  • Deze context zal, samen met de vrijhandelsovereenkomsten, de handelsintegratie in de Azië-Pacific-regio helpen versterken.
  • Welke landen zullen het meest profiteren van verdere regionale handelsintegratie? China, Zuid-Korea, Singapore en Japan. Als we kijken naar de specialisatie en het concurrentievermogen van de export en de complementariteit van de handel binnen de regio, zien we dat de export uit China, Zuid-Korea, Singapore en Japan bijzonder concurrerend is en complementair met de rest van de regio. China en Japan vertonen duidelijk een hoger concurrentievermogen in de meest verhandelde sectoren in de wereld.
  • Wat betekent dit voor beleidsmakers en bedrijven? De uitdaging zal zijn om dit geleidelijk verschuivende evenwicht in de wereldeconomie, en meer in het bijzonder de rivaliteit tussen de VS en China, te doorkruisen. Voor veel economieën (bijvoorbeeld de EU) zal het doel zijn om een commerciële strategie met Azië te bepalen en tegelijkertijd de alliantie met de VS in stand te houden.