Navbar logo new
Optimisme slaat om in pessimisme in enquete Van Zeijl
Calendar01 Feb 2021
Thema: Beleggen
Fondshuis: Cardano
Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 80 experts beantwoord.

Voor de komende maand is het optimisme in somberheid omgeslagen. Vorige maand dacht nog 48% van de experts dat de AEX zou gaan stijgen, deze maand is dat nog maar 25%. Het percentage pessimisten is gestegen van 21% naar 46%. Deze sombere stemming komt door een aantal factoren. Veel experts vinden dat nu al het goede nieuws wel in de koersen zit verwerkt. Verder valt het vaccinnieuws de afgelopen maand tegen.

6-maands verwachtingen weer somber

Voor de komende zes maanden zijn de experts neutraal. Het bescheiden optimisme van de afgelopen maand is vrijwel verdampt. Aex verwachtingen aandelen Ruim 28% verwacht een stijging en 26% gaat uit van een daling over halfjaar.

Aex aandelen

Inflatie een thema in 2021?

De speciale vraag gaat deze maand over de inflatie. De vraag was: wordt Inflatie een thema in 2021? 41% denkt dat inflatie geen thema wordt. Alle fundamentele factoren zijn er gewoon nog. 29% verwacht dat inflatie juist wel een thema gaat worden; er is immers zoveel geld bijgedrukt. 17% verwacht dat er een tijdelijk opwaarts effect in de inflatie zal zijn vanwege de inhaalvraag.

A. Nee, de structurele factoren zijn er gewoon nog
B. Ja, er is zoveel geld bijgedrukt, dat gaat tot inflatie leiden
C. Alleen tijdelijk tot aan de zomer vanwege basiseffecten, zoals voor olie
D. Alleen tijdelijk door inhaalvraag in de loop van 2021

Amsterdam aex aandelen

Aandelenkeuzes januari

De aandelenkeuzes bleken afgelopen maand erg goed te zijn geweest. Dat mocht ook wel, want er viel flink wat underperformance in te halen. Aex aandelen 2021Alle topaandelen hebben de index verslagen. Dat is een mooie score. Gemiddeld ging de topportefeuille met 6,1% omhoog. De meeste flopaandelen gingen juist naar beneden. Alleen Unibail en Royal Dutch Shell gingen omhoog. Per saldo ging een fictieve long-/shortportefeuille met bijna 8% omhoog.

Aandelenkeuzes februari

Voor de komende maand is het duidelijk dat de experts Ahold als belangrijkste favoriet zien. Het aandeel kreeg 13 positieve antwoorden en geen tegenstemmen. Ver daarachter volgden overige topaandelen Galapagos , KPN , Unilever , Royal Dutch Shell , ASML en Prosus . Bij KPN wordt gedacht dat er nog wat meer in het overnamevat zit, nu Carlos Slim zijn belang heeft uitgebreid. Bij de flopaandelen staat Unibail bovenaan, op de voet gevolgd door Adyen . Om het lijstje af te maken met Arcelor en Randstad .



Conclusie

Aandelentips 2021

Het optimisme van de afgelopen twee maanden bleek een goede keuze. Dat optimisme is voor februari echter omgeslagen in pessimisme. Het meest favoriete aandeel is Ahold en de minst favoriete keuze is Unibail.