UBS Asset Management lanceert eerste Climate Aware ETF

Calendar17 Mar 2021
Thema: ETF
Fondshuis: UBS

UBS Asset Management ( UBS AM) lanceert vandaag zijn eerste Climate Aware exchange traded fund (ETF). De UBS ETF (IE) UBS Climate Aware Global Developed Equity CTB UCITS ETF is bedoeld voor beleggers die wereldwijd toegang willen tot grote en middelgrote bedrijven in ontwikkelde markten die een sterk klimaatprofiel hebben. De nieuwe ETF valt onder artikel 9 van de nieuwe Europese SFDR-regelgeving, waardoor het product als zeer duurzaam kan worden aangemerkt.

Het fonds volgt de Solactive UBS Climate Aware Global Developed Equity CTB Index. Dat is een index die is ontworpen om het klimaatbewuste raamwerk van UBS AM na te bootsen en die de beleggingen afstemt op bedrijven met de beste klimaatscore in hun klasse, terwijl achterblijvers worden uitgesloten.

Om tot een klimaatscore te komen, houdt de indexmethodologie rekening met de belangrijkste risico's en kansen op het gebied van klimaatverandering, zoals de CO2-uitstoot van een bedrijf, of het bedrijf betrokken is bij het winnen van energie uit steenkool of het fossiele brandstofreserves aanhoudt, en of het hernieuwbare energie opwekt.

Op basis van de klimaatscore worden de sectorkoplopers overwogen en de 30% achterblijvers met de laagste score, uitgesloten. De indexmethodologie filtert ook bedrijven eruit die betrokken zijn bij tabak, controversiële en militaire wapens, bedrijven die het Global Compact van de Verenigde Naties schenden en bedrijven die betrokken zijn bij de productie en energieopwekking van thermische kolen en oliezanden.

De Solactive UBS Climate Aware Global Developed Equity CTB Index voldoet aan de minimumvereisten van de EU-benchmark voor klimaattransitie. Door de beperkte potentiële temperatuurstijging van 1,8 graden tegen 2050, zorgt de index voor een aanzienlijke ESG-verbetering van ruim 1 graad Celsius lager vergeleken met de geschatte 2,8 graden Celsius van de moederbenchmark. Dit wordt bereikt door een vermindering van de CO2-intensiteit met 41% en een vermindering van de potentiële toekomstige emissies met 92% ten opzichte van de moederindex. Tegelijkertijd verhoogt de portefeuille het groene aandeel in de elektriciteitsproductie met bijna 50%.

Marcel Danen, Head ETF & Index Fund Sales Benelux bij UBS Asset Management: "Beleggers worden zich steeds meer bewust van de impact die het klimaat op hun portefeuilles heeft. Door innovatieve producten aan te bieden, zoals deze Climate Aware ETF, kunnen wij klanten helpen om hun beleggingen af te stemmen op hun doelstellingen om de CO2-uitstoot te verlagen. Onze klimaatbewuste benadering wordt ondersteund door ons programma voor actief aandeelhouderschap. Met een consistente methodologie en een groeiend vermogen dat volgens dit raamwerk wordt belegd, kunnen we namens onze klanten steeds meer positieve veranderingen teweegbrengen.”

Timo Pfeiffer, Chief Markets Officer at Solactive, voegt toe: "Klimaatbewust beleggen is voor beleggers inmiddels een van de belangrijkste criteria, en door politieke en publieke initiatieven neemt dit belang gestaag toe. Met de nieuwe klimaatbewuste ETF van UBS AM krijgen beleggers een effectief instrument in handen om hun klimaat- en CO2-doelstellingen te verwezenlijken. Met de doelstelling van 1,8 graden Celsius, opereert de ETF onder de drempel van twee graden Celsius. Hierdoor is het product niet alleen toekomstbestendig, maar is het ook een belegging die werkelijk bijdraagt aan een groenere toekomst. We zijn dan ook verheugd dat UBS AM ons als indexprovider voor deze ETF heeft aangewezen.”

Zoals gebruikelijk voor de Climate Aware-producten van UBS AM zal de vermogensbeheerder zijn engagementstrategie en actieve stembeleid toepassen op de ETF-holdings. De strategie voorziet in een helder en klimaatvriendelijk beleid voor ondernemingen. Door te investeren ondersteunt UBS AM de ontwikkeling van nieuwe technologieën die nodig en geschikt zijn voor de overgang naar een CO2-neutrale economie.

De UBS Climate Aware Global Developed Equity CTB UCITS ETF is voornamelijk beschikbaar in een USD-aandelenklasse. Het fonds zal genoteerd zijn aan de belangrijkste Europese beurzen, waaronder de Xetra, Borsa Italiana en SIX Swiss Exchange.

Kernpunten:

  • De ETF heeft een eenvoudige doelstelling: Toegang tot wereldwijde ontwikkelde markten van large en mid-cap aandelen met een tilt naar best-in-class bedrijven op basis van hun klimaatbestendigheidsprofiel. In februari 2021 telde de Solactive UBS Climate Aware Global Developed Equity CTB-index 880 componenten, terwijl de Solactive GBS Developed Markets large & mid cap-index 1.583 componenten telt.

  • De Solactive UBS Climate Aware Global Developed Equity CTB-index is de eerste in zijn soort die strikte klimaatcriteria toepast in overeenstemming met de gevestigde UBS Climate Aware Strategy en tegelijk voldoet aan de minimumvereisten van de EU Climate Transition Benchmark.

  • UBS ETF’s zijn met 20% marketaandeel de op één na grootste uitgever van UCITS ESG/SRI ETF's.