Navbar logo new
Monex: Nog lang geen sprake van QE tapering als het aan Powell ligt
Calendar17 Mar 2021
Thema: Valuta
Fondshuis: Monex

Commentaar van Ima Sammani, valuta analist bij Monex Europe op de persconferentie van Jerome Powell, voorzitter van de Fed

Sinds de laatste vergadering van de Fed in januari is het aantal besmettingsgevallen enorm afgenomen, verloopt het Amerikaanse vaccinatieprogramma het snelste ter wereld en is er een steunpakket van $1,9 biljoen opgetuigd om de economie vooruit te helpen. Een verbeterd economisch vooruitzicht dus. Maar, zegt voorzitter Powell, economisch herstel blijft ver weg en de weg ernaartoe blijft onzeker.

De Fed wil verbetering zien in de economische data, en tot die tijd is er geen sprake van beleidsnormalisering – dus het terugdringen van steunaankopen of een verhoging van de rente. Dit is anders dan hoe de Fed voorheen werkte, waar verwachte verbeterde data genoeg kon zijn om het beleid aan te passen. De inflatievooruitzichten zijn lager dan de markten hadden ingeschat. Hoewel de Fed inflatie in 2021 tot 2,4% ziet komen, ziet de centrale bank dit weer zakken tot 2,1% in 2023. Powell benadrukte in de persconferentie de tijdelijke aard van de hoge inflatie en hintte dat de Fed met genoegen aan de zijlijn toekijkt terwijl de inflatie omhoog kruipt. Dit vervaagt marktverwachtingen voor renteverhogingen waardoor reële rentes in obligatiemarkten stabiliseren en de dollar verder daalt.

De enige delen van de persverklaring en -conferentie die nog hawkish konden worden opgevat, zoals het totaal van zeven leden die een renteverhoging verwachten voor 2024, werden meteen gerelativeerd door Powell. De resultaten die in de dot plot naar voren kwamen moeten volgens hem niet al te nauw geanalyseerd worden, aangezien het om individuele optieken gaat. Maar omdat markten niet over veel indicatoren beschikken zullen ze vooralsnog de dot plot waarnemen als een voorbode van de Fed’s reactiecurve.

De dollar daalde verder na Powell’s dovish woorden nu een ding zeker is: de strijd tussen markten en de Fed blijft nog enige tijd aanwezig. Markten maken zich meer zorgen over de oververhitting van de Amerikaanse economie en verwachten hogere inflatiecijfers, maar de Fed geeft hier niet aan toe en gaat uit van een spoedig economisch herstel. In valutamarkten zal de dollar zich vooral zwakker opstellen tegen valutas van landen met een meer hawkish centrale bank, zoals de Bank of England en de Norges Bank, die beiden morgen hun monetaire beleid bekend zullen maken. Contrasten in monetair beleid tussen de Fed en andere grote spelers blijven de komende maanden centraal staan in valutamarkten nu Powell de toon heeft gezet.

Inflatieverwachtingen op korte en lange termijn lopen op door vaccinatieprogramma en enorm steunpakket

<a href='/begrippen/203-inflatie'>Inflatie</a> amerika