Navbar logo new
Barometer: Inflatievrees overgewaaid
Calendar10 Mar 2021
Thema: Macro
Fondshuis: Pictet

Het economisch herstel dat in de loop van 2021 aan kracht zal winnen, zou niet leiden tot een snel oplopende inflatie. Activa-allocatie: een sterke opleving

Het herstel van de wereldeconomie wordt steeds duidelijker. Terwijl de vaccinatieprogramma's het mogelijk maken om de coronabeperkingen op te heffen, lijkt de groei te versnellen en zal de economie wellicht een groot deel van de verliezen van vorig jaar goedmaken.

De obligatierendementen zijn gestegen door twijfels over het vermogen en de bereidheid van de centrale banken om zich soepel te blijven opstellen ondanks de sterke groei, de impact van het aanvullende stimuleringspakket van president Joe Biden ter waarde van 1,9 duizend miljard dollar en omdat de inflatieverwachtingen al grotendeels in lijn lijken te liggen met de officiële doelstellingen.

Maar wij denken dat deze zorgen voorbarig zijn. Een overschrijding van de inflatiedoelstellingen van de centrale bank zal wellicht slechts tijdelijk zijn, gezien de grote reservecapaciteit in de economie. Wij zien de onderliggende inflatie het komende jaar niet stijgen. Dat alles leidt ertoe dat we onze overwogen positie in aandelen en onze neutrale positie in obligaties behouden.