BNY Mellon IM: Bedrijfsobligaties uit opkomende landen kunnen tegen stootje

Calendar26 Mar 2021
Fondshuis: BNY Mellon

De markt voor bedrijfsobligaties uit opkomende landen is in de crisis veerkrachtig gebleken en heeft nu vanuit meerdere hoeken de wind mee. Het percentage wanbetalingen is laag, omdat de bedrijfsbalansen de laatste jaren zijn versterkt.

Dit stelt Rodica Glavan, head of emerging market corporate fixed income bij Insight Investment en manager van het fonds BNY Mellon Emerging Markets Corporate Debt, in een visie op de beleggingscategorie. ‘Het herstel van de gebeurtenissen van maart vorig jaar is veel sneller gegaan dan voorzien’, schrijft ze over de tik die de obligatiekoersen kregen toen de pandemie ook over de opkomende wereld rolde.

De steun van centrale banken wereldwijd voorkwam erger. Daarbij hielp het dat China als eerste getroffen land, ook als eerste de pandemie achter zich kon laten en de motor werd voor herstel van andere opkomende economieën. Rond de 65% van alle exporten van andere opkomende landen ging sinds mei 2020 richting China, wijst de fondsbeheerder van het Britse BNY Mellon Investment Management-onderdeel.

Voor 2021 verwacht ze dat de Verenigde Staten het stokje over zullen nemen als aanjager van de opkomende economieën, vooral vanwege de ambitieuze investeringsplannen van de nieuwe Amerikaanse regering. Daarnaast zal naar verwachting van Glavan de wereldhandel aantrekken, zullen vaccinatiegraden stijgen, grondstoffenmarkten aantrekken en kapitaalmarktrentes laag blijven.

Ondertussen bleken de bedrijven uit opkomende landen goed bestand tegen de crisis. De Insight-specialist wijst erop dat het percentage wanbetalers in de categorie high yield (HY), ofwel bedrijven met een lage kredietrating, in 2020 beperkt bleef tot 3,5%. In 2009 was dit nog 10,5%. Ook steekt dit gunstig af ten opzichte van de HY-categorie in de VS, waar dit 6,8% bedroeg in 2020.

‘De voornaamste reden voor het veel lagere percentage wanbetalers was de voortdurend versterken van de balansen sinds 2015’, aldus Glavan. De verhouding vreemd ten opzichte van eigen vermogen is bij HY-bedrijven in opkomende landen 2,9x, terwijl dat 4,6x voor Amerikaanse en 5,1x voor Europese bedrijven met vergelijkbare ratings is.