Navbar logo new
Pictet-Family – Interview met fondsmanager
Calendar08 Jun 2020
Thema: Fondsen
Fondshuis: Pictet

Pictet Asset Management heeft een nieuwe beleggingsstrategie ontwikkeld die belegt in beursgenoteerde familiebedrijven, bedrijven waarvan de stichtende families aandeelhouders zijn.

De portefeuille is een herpositionering van het fonds Pictet-Small Cap Europe en wordt beheerd door Cyril Benier en Alain Caffort, Senior Investment Managers Pictet Asset Management.

In deze Q&A bespreken zij de leidende filosofie van de strategie.

Wat is een familiebedrijf precies?

Hoe je een familiebedrijf definieert is een kwestie van interpretatie. Soms ligt het voor de hand, bijvoorbeeld wanneer stichters zeer grote belangen hebben in eigen naam. Maar de grenzen kunnen soms vervaagd zijn. Wij hanteren een systematische en rigoureuze benadering van onze definitie. Familiebedrijven die deel uitmaken van ons beleggingsuniversum zijn openbare bedrijven waarin een individu of familie minimaal 30 procent van de stemrechten bezit. Er kan sprake zijn van een bloedband of een huwelijksband en het belang kan ondergebracht zijn in een stichting of een ander vehikel. Dergelijke informatie is zelden vrij beschikbaar; om die op te sporen, is vaak zorgvuldig onderzoek nodig.

Waarom 30 procent?

Uit onderzoek blijkt dat de actieve deelname aan de algemene vergadering van beursgenoteerde bedrijven gemiddeld ongeveer 60 procent van het aandelenbezit bedraagt. Met 30 procent heeft een aandeelhouder (of een groep van nauw met elkaar verbonden aandeelhouders) eigenlijk de beslissende stem en dus de controle.

Waarom focust u op familiebedrijven?

Familiebedrijven zijn de levensader van onze samenleving en de ruggengraat van de wereldeconomie. Ze zijn goed voor 50 tot 70 procent van het bruto binnenlands product van landen en stellen de meeste van hun werknemers tewerk.

De ware ruggengraat van de maatschappij, zowel economisch als sociaal

Familiebedrijven aandeelhouders

Een groot aantal onderzoeken toont aan dat familiebedrijven doorgaans beter presteren dan hun collega's – zowel financieel als op het gebied van aandeelhoudersrendement.

Zoals iedereen die ervaring heeft met families en familiegeschillen weet, kan dit soort eigendom ook leiden tot een aantal problemen – daarom is het cruciaal om actief te beleggen in deze bedrijven. En daar kunnen wij het verschil maken, door ervoor te zorgen dat we de valkuilen in dit anders zo aantrekkelijke investeringslandschap vermijden. Lees ons gerelateerde artikel over het beleggingsuniversum voor meer informatie over waarom het zinvol is om actief te beleggen in familiebedrijven.

Dit geeft aan dat corporate governance voor u een belangrijk aandachtspunt is. Klopt dat?

Milieu-, maatschappelijke en bestuurlijke (ESG) factoren zijn allemaal belangrijke bronnen van beleggingsrendement. Maar als het gaat om beleggen in familiebedrijven is bestuur van groot belang. Dat komt omdat bestuur een intrinsiek onderdeel is van de algemene waarden en cultuur van een bedrijf.

Wij gebruiken verschillende op maat gemaakte indicatoren om uit te maken wat aanvaardbaar is en wat niet. Zo tolereren wij bijvoorbeeld een lagere mate van onafhankelijkheid van de raad van bestuur van familiebedrijven – de nauwe band tussen het vermogen van de familie en dat van het bedrijf is immers een van de redenen waarom deze bedrijven het zo goed doen – maar we zijn veel strenger wat de samenstelling en aanpak van de audit-, remuneratie- en benoemingscomités van het bedrijf betreft.

In wat voor soort familiebedrijven belegt u?

"Wij zijn op zoek naar kwalitatief hoogwaardige bedrijven met een sterke omzetgroei en balans, die goed geleid worden en toonaangevend zijn in hun sector."

We hebben geen voorkeur voor een bepaalde geografie of omvang – met het voorbehoud dat de aandelen een vrij aanzienlijke dagelijkse minimumliquiditeit van 5 miljoen dollar moeten hebben. We aanvaarden dat deze liquiditeitseis ons ervan weerhoudt om te beleggen in enkele mogelijk interessante bedrijven, maar het beschermt onze klanten ook tegen de ergste gevolgen van marktverstoringen zoals we die onlangs hebben meegemaakt.

Belangrijk is dat er zelfs na toepassing van deze strenge criteria nog genoeg interessante bedrijven overblijven om in te beleggen – ons universum bestaat uit 500 bedrijven die wereldwijd in alle sectoren actief zijn. Het is ook het vermelden waard dat onze liquiditeitsbeperking betekent dat de prestaties van onze strategie niet te wijten zijn aan effecten van omvang. Het gaat niet om prestaties inwisselen voor liquiditeit en dus volatiliteit, zoals bij veel smallcap-fondsen het geval is. We weten dus dat de betere prestaties van familiebedrijven echt te wijten zijn aan familie-effecten.

Worden familiebedrijven gewogen naar bepaalde landen en sectoren?

Niet op een manier die onze beleggingsopties beperkt. Familiebedrijven zijn actief in alle sectoren en industrieën. En we hebben een evenwichtigere regionale spreiding dan de naar kapitalisatie gewogen wereldwijde aandelenindices – zo is 59 procent van de MSCI All Country Index gevestigd in Noord-Amerika, terwijl onze weging rond de 44 procent ligt.

Maar het klopt dat we sommige sectoren verkiezen boven andere. Zo maken bijvoorbeeld bedrijven uit de sector van de basisconsumptiegoederen circa 11 procent van de MSCI ACWI uit, maar hebben ze bijna twee keer zoveel gewicht in onze portefeuille. En het merendeel van deze bedrijven is gevestigd in Europa, waaronder enkele van de grote luxegoederenbedrijven.

Wij hebben ook een vrij zware weging in communicatiediensten en consumptiegoederen. Daarentegen maakt energie meer dan vijf procent van de MSCI ACWI uit, maar minder dan twee procent van onze participaties.

Waarom Pictet Asset Management?

Pictet-Family verenigt de kerncapaciteiten van de Pictet Group: familiebedrijven, wereldwijde fondsen, identificatie van winnende marktthema's en een sterke focus op ESG-factoren.

Wij weten wat de drijvende krachten zijn achter een succesvol familiebedrijf en naar welke van een familiebedrijf we op zoek zijn. We beschikken immers over een eigen sterke casestudy: Pictet is een familiebedrijf dat zeer succesvol is.