Navbar logo new
Pictet Asset Management : Thematische beleggingsmogelijkheden in digitaal
Calendar04 Aug 2020
Thema: Beleggen
Fondshuis: Pictet

Door Sylvie Séjournet, Senior Investment Manager et Anjali Bastianpillai, Senior Product Specialist

Wereldwijde lockdowns hebben bewezen dat ze een belangrijke katalysator zijn voor de versnelling van de digitale revolutie, die nieuwe kansen biedt in het leven en in beleggingen.

Een yogales's ochtends, acht uur werken op kantoor (met een middagpauze om te gaan winkelen) en daarna gezellig de avond doorbrengen met vrienden en een cocktail. Tot voor kort was dit de normale werkdag in dorpen of steden in de hele wereld. In tijden van Corona vinden deze activiteiten plaats online. En het lijkt erop dat deze nieuwe digitale gewoonten de pandemie zullen overleven.

Het is inderdaad duidelijk dat, ongeacht het perspectief, wij een ongeëvenaarde uitbreiding beleven van onze digitale wereld. Deze ervaring heeft een behoefte gecreëerd naar nog meer en betere technologie - met aantrekkelijke mogelijkheden voor bedrijven die deze technologie kunnen leveren.

Tijdens de lockdown hebben leveranciers van televisiediensten, online video games, sociale netwerken, e-gezondheid, online onderwijs en meer een enorme groei beleefd.

Netflix heeft 16 miljoen nieuwe accounts geregistreerd in het eerste kwartaal van 2020 - bijna twee keer zoveel als in de voorgaande drie maanden. Het Chinese bedrijf Tencent heeft een jaar-na-jaar stijging van 31 procent vastgesteld in hun online games inkomsten omdat klanten op zoek gingen naar escapisme in “Honor of Kings” en “Peacekeeper Elite”. Italianen hebben 70 percent meer tijd besteed op de Facebook apps.

Naarmate de lockdowns overal in de wereld worden versoepeld, zou het voor de hand liggen dat deze groei na verloop van tijd zal afnemen. De fundamentele waarden wijzen echter op een andere situatie. Tenslotte heeft slechts 59 percent van de wereldbevolking toegang tot het internet. En naarmate de zogenaamde "Generation Hashtag" - de kinderen van het digitale tijdperk geboren tussen 1991 en 2005 - opgroeit en hun koopkracht verhoogt, zal de vraag naar digitaal toenemen. Deze bevolkingsgroep bedraagt momenteel ca. 34 percent van de totale bevolking.

Digitaal leven

Dagelijks aantal uren besteed op digitale media in de VS, per volwassen gebruiker Aantal uren sociale media

Bron: BOND Internet Trends (2019), Our World In Data

De uitrol van 5G-netwerken zal een bijkomende stimulans bieden. 5G, dat al begint door te dringen in de VS, China, Korea en andere ontwikkelde markten, heeft de kracht data sneller over te dragen dan de huidige telefoonnetwerken, ze kunnen grotere volumes informatie verwerken en vereisen minder batterijvermogen. Aangezien de digitale vereisten van de lockdown de bestaande capaciteit zwaar onder druk hebben gezet, is het waarschijnlijk dat 5G sneller zal worden uitgerold. Dit zal, op haar beurt, de uitbreiding van het Internet der dingen stimuleren, wat een haast oneindig aantal digitale mogelijkheden met zich brengt.

Rond het huis zou dit, bijvoorbeeld, kunnen resulteren in tomatenplanten die naar water vragen, daken die waarschuwen voor zwakke plekken na extreme weersomstandigheden, jassen die ouders op de hoogte houden van de locatie van hun kind, vuilnisbakken die vragen te worden leeggemaakt en melkpakken die de vervaldata aangeven. In de stad kan dit betekenen dat we een melding ontvangen van vrije parkeerplaatsen, onmiddellijke informatie over het verkeer in de buurt voor zelfsturende wagens, lokale waarschuwingen van de luchtkwaliteit en veel meer.

Een betere connectiviteit zal de technologische groei bevorderen op een aantal vlakken. Drie van deze zijn bijzonder opvallend. Ze gingen alle drie reeds in stijgende lijn, maar als het gevolg van de pandemie hebben ze hun klantenbasis aanzienlijk uitgebreid. Nu meer mensen hebben ervaren wat mogelijk is, verwachten wij dat dit sterke momentum zal aanhouden.

Eerst is er de e-commerce. De lockdown heeft miljoenen mensen ertoe aangezet online te winkelen voor kruidenierswaren en andere goederen. Wij verwachten dat velen onder hen overtuigd zijn door het gemak en de competitieve prijsstelling. PayPal heeft gemiddeld 250.000 nieuwe accounts per dag geregistreerd in april, volgens een recente trading update.

Software as a service (SaaS) is een andere regio die een grote groei zal ondervinden. SaaS omvat de technologie die thuiswerkplatformen, online onderwijs, cloud-opslag en teleconferenties aandrijft. Zelfs wanneer de lockdowns volledig worden opgeheven, verwachten wij dat bedrijven en werknemers de flexibelere werkwijzen zullen aanhouden en niet zullen terugkeren naar de werkwijzen voor de pandemie. Het onderwijs zal ook veranderen - Cambridge University heeft al gemeld dat de lessen online zullen blijven tot ten minste de zomer van 2021.

Digitaal leven is een andere belangrijke zone. Na het werk komt het spel, en de lockdown heeft bewezen hoeveel van onze vrijetijdsactiviteiten en samenzijn mogelijk zijn dankzij de hulp van digitaal. Hier kunnen maaltijdkits/voedsellevering aan huis, streaming video diensten en online spelletjes bij de grootste winnaars zijn. E-gezondheid beleeft ook een boom - alleen al in Amerika zullen dit jaar ca. 900 miljoen patiëntbezoeken online worden uitgevoerd - een stijging van 64% in vergelijking met 2019, volgens de gezondheidswetenschappelijke onderzoeksgroep Frost and Sullivan.

Hoewel de lockdowns slechts tijdelijk waren, hebben ze aangetoond hoeveel digitale vooruitgang kan worden geboekt en hoe snel dit kan gebeuren. En hoe meer we de richting uitgaan van digitalisering, hoe meer gegevens wij moeten verbeteren om de ervaring en het proces te verbeteren. Artificiële intelligentie zal steeds meer deel uitmaken van ons dagelijkse leven met digitale diensten op basis van uiterst geavanceerde algoritmen.