Navbar logo new
5G: een onzichtbare revolutie
Calendar25 May 2020
Thema: Beleggen
Fondshuis: Pictet

Je ziet het niet. Je hoort het niet. Maar toch gaat 5G in veel sectoren voor grote veranderingen zorgen. De digitale revolutie biedt goede beleggingskansen.

De corona-uitbraak legt het publieke leven in grote delen van Europa stil, maar dat geldt niet voor de economie. Miljoenen Europeanen werken vanuit huis in plaats van op kantoor. En zoals je misschien zelf gemerkt hebt, gaat dat niet automatisch ten koste van je productiviteit. Sterker nog: uit onderzoek van Stanford University kwam enkele jaren geleden al naar thuis werken tot 13% productiever was dan op kantoor1. Het verschil wordt verklaard door een hogere effectieve werktijd: werknemers zijn minder snel afgeleid.

Werken in de wolken

Het succes van thuis werken is te danken aan de opkomst van allerlei digitale technologieën. Een goed voorbeeld is cloud computing. Hierdoor is het niet langer vanzelfsprekend dat alle informatie en programma’s op een werklaptop staan. In plaats daarvan draaien steeds meer programma’s op servers in grote datacenters, of in vaktaal: in the cloud. De mogelijkheden van de nieuwe technologie groeien, naarmate de capaciteit van datacenters toeneemt en mobiel internet sneller wordt. Dankzij de opkomst van 5G zit dan ook een mooie groeispurt aan te komen.

Tien keer zo snel

De snelheidslimiet op nieuwe 5G-netwerken ligt ongeveer tien keer zo hoog als bij de bestaande telecom-infrastructuur. De impact op clouddiensten laat zich raden: een analyse van Pictet AM wijst erop dat de marktomvang kan groeien tot ruim $600 miljard in 20232. Behalve in de it-sector, kunnen 5G-diensten ook in andere bedrijfstakken voor een enorme omslag zorgen. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Daar worden heel veel patiëntgegevens nog vaak uit veiligheids- en privacyoverwegingen opgeslagen in papieren dossiers, of op een centraal computersysteem. De opkomst van 5G-netwerken maakt het een stuk eenvoudiger om dit soort gegevens digitaal uit te wisselen. De nieuwe infrastructuur staat garant voor hoge snelheid en voldoende capaciteit voor moderne encryptiemethodes, bijvoorbeeld blockchain-versleuteling.

Esports of Eredivisie?

Alleen al in de Verenigde Staten heeft de gezondheidszorg een omvang van circa $ 3.500 miljard. Binnen deze branche kan de markt voor zogeheten e-health volgens schattingen van Pictet AM verdrievoudigen tussen 2018 en 2023 tot ruim $ 130 miljard2. Ook in andere bedrijfstakken zet de komst van 5G en de doorbraak van andere digitale technologieën veel in beweging. Een goed voorbeeld is de opkomst van cloud-gaming. Wist je dat er dit jaar naar schatting bijna een half miljard mensen kijken naar esports-wedstrijden3? Dat is bijna honderd keer zoveel als het aantal jaarlijkse bezoekers van alle wedstrijden in de Eredivisie4. Door het groeiende belang van de digitale wereld ontstaan allerlei nieuwe beleggingskansen. Daar speelt ons Digital strategie op in: van ehealth-specialisten tot fintech-bedrijven.

1 Bron: Does Working from Home Work? - The Quarterly Journal of Economics. February 2015
2 Bron: Pictet Asset Management, 31-12-2019
3 Bron: Newzoo Global Esports Market Report 2020
4 Bron: KNVB